Емил Стойчев с изложба живопис в галерия L‘Union, Пловдив

08.09.2015
Снимка 1

Галерия L‘Union, Пловдив открива сезона с изложба живопис на художника Емил Стойчев

17 септември 2015 от 18.00 часа

Като галерия с дългогодишни традиции в художествения живот на Пловдив и страната, със собствена културна политика на подбор и представяне на качествени изложби, от 17 септември до 17 октомври 2015, L‘Union представя знаково име в българската живопис - Емил Стойчев. Изложбата включва петнадесет живописни платна, работени през последните няколко години. Автор с безспорен авторитет и забележителен творчески път в България и Франция, Емил Стойчев отдавна се е утвърдил като емблематичен художник, извел собствен ярко разпознаваем художествен почерк. В платната на Емил Стойчев сякаш се съдържа затворен в себе си цял един свят, за който възможен ключ е единството на картинното пространство. Това отвъд реално пространство е изградено от богат колорит, привидни сюжети, вътрешни персонажни взаимовръзки и сложни пластични провокации, които го конструират, осмислят и го превръщат в една увлекателна, естетична и хармонична визуална реалност.

 

КОЙ Е?

Емил Стойчев

Творческата биография на Емил Стойчев (1935 г.) започва в началото на 60-те, когато една от изложбите му е затворена от силните на деня и тогава негов колекционер купува почти цялата експозиция. През 1972 г. художникът показва за първи път своя сбирка зад граница, в Берлин. От 1991 г. живее и работи в Париж и за много европейски колекционери е познат като френски автор. През 1993 г. кметството на Париж експонира голяма ретроспективна изложба с негови платна в двореца Багател. Той е един от първите българи, които представят Източна Европа в каталога на аукционна къща Друо, както и единственият български художник, чиято работа е включена в експозицията на автори от цял свят, посветена на 2000-та година.

Емил Стойчев е носител на много награди, сред които орден „Стара планина”- I степен и орден „Св. Св. Кирил и Методий”- огърлие. Удостоен е с националната награда за живопис „Захарий Зограф” (2010 г.), двукратен носител е на националната награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора (1979 г. и 1985 г.). Доктор хонорис кауза на Националната художествена академия в София (2011 г.). 

Изложбата ще бъде съпътствана с каталог и документален филм „Една Стойчевска мярка“ , които биха могли да бъдат закупени.

информация: Павлина Маринова, галерия L‘Union, Пловдив, ул. Съборна 17

 

Наименования на картините:

1. Автопортрет, м.б., платно, 80х70, 2012
2. Рождество, м.б., платно,  100х70, 2003

 


 

редактор: Христина Мирчева