"Овце и вълци" в VIII Международно биенале "Майстори на карикатурата" 2015

30.09.2015
Снимка 1
Регионален етнографски музей, Пловдив има удоволствието да Ви покани на
VIII Международно биенале "Майстори на карикатурата" 2015
 

"Овце и вълци"

Откриване: 01 октомври 2015 от 18.00 часа

За осми пореден път Регионален етнографски музей, Пловдив съвместно с Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, Пловдив и Дружество на пловдивските карикатуристи организира станалото традиционно за града ни международно карикатурно биенале "Майстори на карикатурата". Тази година темата е "Овце и вълци".

Още от дълбока древност някъде на границата между планината и небето се срещат добрите познайници вълкът и овцата. Дали карикатурата може да разкаже за тази среща? Може ли съвременният карикатурист да обрисува пъстротата на отношенията в тази причудлива двойка? Старите българи казват: "Да те пази Господ от добруване на агне, на което е доброжелател вълкът." Мъдростта от стари времена ще се преплете с новите нрави.

В надпреварата тази година участват 116 автори от 33 страни с 209 карикатури. Само петима от участниците ще бъдат отличени с почетното звание Майстор на карикатурата, един ще спечели Специалната награда на ректора на ВУАРР, а на страниците на тазгодишното издание на каталога "Майстори на карикатурата Пловдив" 2015 ще бъдат поместени карикатури от още 50 автори.

Изложбата с карикатури на тема "Овце и вълци" на автори от цял свят ще се открие в 18:00 ч на 1 октомври 2015 г. в Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. "Д-р Стоян Чомаков" №2.

Студенти от АМТИИ – Пловдив ще изнесат специално подготвено ревю от Диана Кънева на откриването на VIII Международно Биенале "Майстори на карикатурата". Авторката вярва, че дрехата е не просто красива обвивка на тялото, а израз на характера и духовния мир на човека, който я носи. Колекцията за този сезон отразява обърнатата перспектива в модата, представена чрез последните тенденции.

Едно различно усещане за това, което ни заобикаля, пресъздадено с хумор. За жените, които минават през различни форми и превъплъщения. Едни казват, че ако си овца, вълци все ще се намерят. Други, че вълкът е лош, като изяде овцата, ама що щè овца срещу него. Нека видим...

информация: Цочо Пеев, Дружество на пловдивските карикатуристи

 

Още по темата в "Диаскоп" тук

Снимки от откриването на изложбата вижте в "Албуми" тук

 


 

редактор: Христина Мирчева