Десет години галерия "Аспект" - с "Десетте на Аспект"

30.09.2015
Снимка 1

На 30 септември 2015 в пространството на галерия "Аспект" ще подредим специално подготвената юбилейна изложба "Десетте на Аспект".

За участие в нея са поканени десетте художника, с които сме работили най-активно през изминалите десет години, и чиито изложби създадоха авторитета и профила на галерията.

В началото месец октомври 2015 година се навършват  10 години от откриването на галерия "Аспект" –  юбилей, който бележи навлизането на една културна институция, каквато е галерията, в период на осъзната зрялост. Ако първите две години са период на налагане на името и  концепцията, ако петата годишнина е доказателство, че проектът е устоял на предизвикателствата и е успешен, то закръглянето на 10-та годишнина  е знак за зрялост и традиция, доказателство за жизнеспособността и успеха на подобно начинание. Да издържиш и оцелееш толкова дълго на пазара на съвременното изкуство в България е равносилно на подвиг, особено през последните кризисни години, затова и си струва поводът да бъде отбелязан подобаващо.

За отбелязването на 10-тата ни годишнина подготвихме специални проекти, като първият от тях е вече реализиран, а именно  Конкурсът за млад автор. Галерия "Аспект" винаги е подкрепяла и е давала поле за изява на млади автори, а след успешното първо издание на конкурса, сме решени да го превърнем в традиционен и да го организираме на всеки две години. Откриването на изложбата на селектираните кандидати за тази година беше в Нощта на музеите и галериите и предизвика изключителен интерес, а журито беше затруднено, но все пак успя да направи аргументиран избор. За нас беше голямо удоволствие да видим събрани в една експозиция толкова стойностни млади творци. Носителката на голямата награда от конкурса за 2015, Трендафила Трендафилова, получи покана от Олга Петрова и ще се представи със самостоятелна изложба в галерия "Аспект" през следващата година.

На 30 септември 2015 в пространството на галерията ще подредим специално подготвената юбилейна изложба "Десетте на Аспект". За участие в нея са поканени десетте художника, с които сме работили най-активно през изминалите десет години, и чиито изложби в Аспект създадоха авторитета и профила на галерията.

Започвайки от 2005, с най-много изложби са Илия Желев /10/ и Иван Христов-Грога /9/; Недко Итинов е показвал 8 свои експозиции, Хикмет Четинкая 7, Станимир Видев, Кръстю Тодоров-Кеца и Цветан Лазаров по 6, Хинко Хинков 5, Валери Ценов и Генчо Накев по 4. Всеки от художниците е представен с по едно голямо платно, а между картините ще експонираме плакатите на всички изложби, случили се до сега в галерията – една своеобразна карта на нашето развитие през годините.

За десетте години съществуване на галерия Аспект са реализирани 157 изложби, представени са произведения на стотици творци, участвали сме в местни и международни панаири, организирали сме представяне на български художници в чужбина и на чужди автори в България.Особено удовлетворение изпитваме от факта, че освен популярни и обичани  творци, през годините успяхме да представим и наложим нови непознати имена. Разбира се, това са само цифри и факти зад които се крие както дългогодишният труд на нашите творци, така и усилията на галеристката Олга Петрова да изгради и поддържа високо професионално ниво.

Зад успеха на галерията стоят, разбира се, на първо място авторите и нашите лоялни клиенти, но не може да не отдадем заслуженото на прекрасната пловдивска публика и на представителите на медиите – журналистите, отразяващи културните събития, с които винаги сме имали отлични отношения.  Благодарение на усилията на всички тях, за десет години галерия "Аспект" се превърна в уважавана авторитетна културна институция, която със самочувствие и увереност навлиза в един нов етап от своето развитие. Планираме да осъвременим пространството, за да продължим да присъстваме активно на пловдивската културна сцена и да превърнем галерия "Аспект" в притегателен културен център, където да се случват не само изложби, но и разнообразни културни събития. Имаме опита и потенциала да го направим.

Изложбата ще продължи до 30 октомври 2015 година.

 

информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева