веселина ангелова - скрит копнеж и безстрашието да си различен

08.04.2013
Снимка 1

Другите за Веселина Ангелова

Димитър Краев, поет:

Веселина Ангелова е един от талантливите млади български творци, чиято първа книга очаквам с нетърпение. Разказите ù съчетават дълбок психологизъм с нестандартна и задълбочена мисъл. С оригиналния си изказ тя съумява да плени читателската аудитория.

Илия Деведжиев, актьор:

Разказите на Веселина Ангелова са като смяна на влака, докато те няма в купето. Връщаш се – нови пътници с нови истории. Като случайно щракане на чужд аспектомат – всяка картинка минава през теб и забравя да затвори вратата...

Всъщност тя не разказва, тя ти дава очилата си за нейното 3D.

Калин Терзийски, писател:
 
Веселина Ангелова е забележително перо с фина и изящна чувствителност, която по нещо прилича на Вирджиния Улф, но всъщност е нещо съвсем различно - като кадифено стоманена струна - която не робува на никаква банална традиция, само на великата традиция на свободното и оригинално писане.
 
Керана Ангелова, писател:
 

В нейното писане има скрит някакъв копнеж, над нивото на всичката ù неудовлетвореност, над липсите, над дръзките ù мисли... копнеж по нежността. Това е, което най вече харесвам в разказите. А също и че не си поплюва, когато се себеизразява: с безстрашието да се заявиш различен, раним, самотен насред логореята на човечеството – с думи, които са толкова болезнено откровени, че си длъжен да им се довериш и да им повярваш „до последната капчица кръв” на пулсиращите им сърчица. Един глас в младата ни литература, който вече е разпознаваем тъкмо поради тези причини.

Силвия Димитрова:

Разказите на Веселина Ангелова приличат на разпилени многоцветни стъклени топчета по идеално полиран под. Липсата на предупредителна табела: „Внимание! Опасно за здравия разум!” е явен недостатък на творчеството ù, защото стъпването върху тази измамна плоскост рядко остава без последици. Може сериозно да увредите рациото си или пък ( още по-лошо!) - да се превърнете в движещ се с превишена скорост скейтбордист в един причудлив свят, в който липсват удобните указателни табели на клишето.
Четете с мярка и под строг лекарски контрол. В противен случай сте заплашени от дълъг списък болести на въображението, някои от които все още нелечими.

Силвия Томова, писател:

Прочетох разказите, много са особени. Някои от тях звучат сюрреалистично. Не съм попадала друг път на такъв тип писане, изисква се огромна съсредоточеност и пак няма гаранция, че човек може да обходи и разбере всичките им детайли.

Не са толкова сюжетни, колкото картинни, емоционални като късометражно кино.

Слави Томов, писател и журналист:

Може би ще потъна в тоталните ежедневни клишета, но нещата на Веселина Ангелова определено притежават плавна, "лесна" нарация и това не затруднява читателя. Все още. Казвам-все още, защото виждам, че прозата ù претърпява ежедневна метаморфоза. "Типична" женска рефлексия: детайлизиране, взиране в детайлите, "тънка" асоциативност. Ще се повторя: chosisme. Сгъстен типепидермално светоусещане. По-скоро тип гравиране, отколкото същинско над-из-граждане. Дори на моменти летливост и определено висока метафорична фреквентност!


 

КРАТКА БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Веселина Ангелова е родена на 14 септември 1975 в Пловдив. Завършва Стопанска Академия “Д.Ценов” – Свищов, специалност “Банково счетоводство”.

През 1999г. се присъединява към Поетическата Академия на Добромир Тонев. На страница “Пегас” във вестник “Пловдивски вести”, вестник “Акцент”, както и в Кръстопът са публикувани нейни стихове.  "Публик Републик" публикува няколко разказа и дневници.

От края на 2000 до края на 2008 живее в Италия. През 2009 г. се връща отново в България, работи в София в АйБиЕм. В момента живее и работи в Пловдив.


 

Веселина Ангелова е автор и на приказки, една от които - "Флин", можете да прочетете в рубриката "Илюстровано четиво" тук:


 

Снимките са предоставени от Веселина Ангелова.