Иван Кулеков и "Разумът на съня" - премиера в Радио Пловдив

01.02.2016
Снимка 1

 

Издателство Жанет 45 представя
 
 
100 миниатюри и 100 рисунки от Иван Кулеков
Думи за книгата Борис Минков

04 февруари 2016, четвъртък, 18.00 
Студио 1 на Радио Пловдив, ул. Дондуков № 2

 

 

 

Миниатюри от книгата „Разумът на съня“
 
Разговор с Иван Кулеков в „Денят започва с култура“
 
Интервю на Христина Мирчева за Диаскоп комикс - Diaskop comics
 
Повече за автора: www.kulekov.com

 

КОЙ Е?

Иван Кулеков

Роден съм на 28 април 1951г. в с. Хирево. Селото го няма на картата на България по същата причина, поради която България я няма на картата на света – комплекс за малоценност. Затова и целият ми живот преминава в опити за преодоляване на този комплекс: на 16 години публикувах първата си карикатура, завърших българска филология и философия в Софийския университет, говорих 16 години по националното радио, още 17 години се показвах по телевизията, публикувах 6 сатирични книги в България, 2 – в Италия, 1-а в Унгария, превеждаха ме на всички европейски езици (сборникът източноевропейска проза “DESCRIPTION OF A STRUGGLE” беше издаден в Англия и САЩ), написах 10 сценария за анимационни филми (един от тях – “Неделя” (реж. А. Кулев и Н. Тодоров) е в колекцията на Музея за модерно изкуство – Ню Йорк), направих 2 фотоизложби, снимах видеорепортажи от Китайската стена и с. Вълчи дол, покланях се на театрални премиери в Народния,Сатиричния и Младежкия театри, бях кандидат за президент на Република България…
И в резултат на всичко това комплексът ми за малоценност стана още по-голям. Затова където и да ме потърсите – в литературата, театъра, телевизията, в България или в чужбина – мене ме няма.

 

 

Още от "Жанет 45" през февруари:

 

МЛАДИЯТ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ през 2016 започна със среща с проф. Миглена Николчина в ЕГ „Пловдив“.  (Повече за срещата в материала на MediaCafe и видео репортаж на ТВ САТ КОМ).

Идеята на Издателство Жанет 45 и Народна библиотека „Иван Вазов“ - Пловдив е да поканят детски градини, училища, университети от Пловдив да се включат в срещите със съвременни български писатели, художници, преводачи и хора от сферата на културата и изкуствата. Едновременно с това даваме възможност на ученици и учители сами да изберат човека, който желаят да гостува при тях. Организаторите ще се ангажират да „случат“ всяка пожелана среща, ако е възможно.

Първото събитие през февруари се организира по покана на НУ „Христо Ботев“. На 10 февруари в училището ще гостува Божана Апостолова, която ще разкаже за книжната поредица „Малката Божана“.

Предстои една специална седмица от 22 до 29 февруари, когато в рамките на Младият Пловдив чете всеки ден деца ще могат да се запознаят с писателите, които вече познават от техните книжки. През тази седмица очакваме Петя Кокудева („Питанки“), Виктор Самуилов („Не е честно“), Рая Господинова и Георги Господинов („Сватби на животни и неща“), Румен Иванчев („Играчката на ветровете“), Зорница Христова („Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“, изд. Точица). Домакин на срещите е Народна библиотека „Иван Вазов“.

Персонална покана да гостуват в училище вече получиха Александър Секулов, Благовеста Пугьова, Величка Настрадинова, Йордан Велчев, Тома Марков. Младият Пловдив чете 2016 започва сега и ще продължи до 1 юни, седмица преди началото на Литературен фестивал Пловдив чете 2016, който ще се проведе от 6 до 12 юни 2016.

Поканата е отворена. За  актуална информация за Младият Пловдив чете следете тук , страницата за предстоящи събития *http://books.janet45.com/events) и групата във facebook  Пловдив чете

 

И още:

10.02.2016 от 18.30 

Манол Пейков и Райчо Станев говорят за списание ГРАНТА България 
 и последния брой с тема „Отвъд болестта“
Къде: Пловдив, Artnewscafe, ул. Отец Паисий 38

 

16.02.2016 от 19.00

Къде: Пловдив, Клуб Петното на Роршах, ул. Йоаким Груев 36

 

17.02.2015 от 19.00

Литературен шейкър с гост Петър Чухов
Чете от последната си поетична книга „Сбогуване с нарцисизма“
Къде: Асеновград, Бар КоШипрайм, ул. Изложение 2

 

През февруари 2015 бе първото издание на Литературен Шейкър, който започна с четене на Петър Чухов (първи гост и кръстник на формата) в Асеновград, където в неформална обстановка (Бар КоШипрайм) се говори за литература. За изминалата една година гости бяха Петър Чухов, Ина Иванова, Стоян Терзиев, Петър Краевски, Ирена Иванова/Рене Карабаш, Божана Апостолова, Мария Донева, Манол Пейков и Райчо Станев.

 
 
информация: ИК "Жанет 45"
 
 

 

©Христина Мирчева