Индийски миниатюри – илюстрации към "ШИВАМАХИМНА СТОТРАМ" в Квадрат 500

29.02.2016
Снимка 1

 

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ - КВАДРАТ 500

представя
 
 
СЪЗДАТЕЛЯТ И РАЗРУШИТЕЛЯТ НА ВСЕЛЕНАТА
 
ИНДИЙСКИ МИНИАТЮРИ –
ИЛЮСТРАЦИИ КЪМ „ШИВАМАХИМНА СТОТРАМ“

1 март 2016  - 1 април 2016 
 
Откриванe на 1 март (вторник) 2016, 18.00 часа, зала 19
Пл. "Св. Александър Невски", ул. "19-ти февруари" № 1
 

 

На вниманието на българската публика е представена изложба от миниатюрна живопис – индийски художествен жанр, който се развива в северната част на Индия в периода ХVII–XIX в. и полихромна пластика от дърво – елемент от интериор на хиндуистки храмове.

Миниатюрите са създадени като илюстрации към „Шивамахимна стотрам“ –

един от най-популярните химни на санскрит, посветени на бог Шива. Пластиките са примери за основните иконографски интерпретации на образа на Шива – Натараджа и Шива лингам.

Шива, заедно с Брахма и Вишну е един от основните богове в хиндуизма. На него е отредена ролята на Върховно божество, което има властта да унищожава Вселената, да я създава отново и да поддържа безначалния и безкраен космически цикъл.

Хиндуистката ритуална практика включва изпълнението на химни (стотрам), като израз на преклонение и почит към божествата. Адептите пеят тези религиозни текстове или ги произнасят като молитви. От своя страна художниците пресъздават  в рисунки посланията на химните, като към всяка от тях изписват стиха, който илюстрират. Така се създават албуми с изящни изображения и религиозни текстове.

Националната галерия притежава цикъл от единадесет миниатюрни рисунки –

илюстрации към химна  „Шивамахимна стотрам” от периода 1825–1850 г. Те постъпват в колекцията на Националната галерия за чуждестранно изкуство през 1985 г. и представляват великолепни образци от дворцовото ателие в град Кангра (щат Химачал прадеш, Индия). Това е  районът, в който  процъфтява една от забележителните художествени школи на Индия – Пахарската.

Миниатюрните рисунки и санскритският текст към тях са експонирани така, че зрителят да има възможността да оцени както майсторството на анонимния художник, така и калиграфията. За оцветяването на изображенията са използвани бои, в състава на които влизат извлечени от минерали и растения пигменти, а част от детайлите са позлатени. За зрителите ще бъде любопитно да погледнат тези виртуозни рисунки през лупа.

Всички включени в изложбата миниатюри са придружени от информационни табла на български и английски език с превод на стиховете от химна, анотации към изображенията и иконографията на Шива.

Стиховете на „Шивамахимна стотрам“ са преведени от санскрит на български език от Диана Петакова, студент в магистърска програма на специалност „Индология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, под ръководството на доц. д-р Гергана Русева и д-р Людмила Класанова.

Изложбата се реализира с любезното съдействие на СУ „Св. Климент Охридски”, специалност "Индология", Индийския съвет за културни връзки (ICCR) и Индологическата фондация "Изток-Запад".

Специални гости за откриването ще бъдат участниците в международната конференция „В огледалото на Дхарма: индийската култура през вековете“, която ще се проведе в София от 29 февруари до 1 март 2016 г.

Изложбата е подготвена от екип на Националната галерия. Куратори са Искра Захариева – главен уредник и д-р Людмила Класанова – уредник.Творбите са подготвени за експониране от реставрационното ателие към направление „Чуждестранно изкуство“. Графичният дизайн е на Димитрина Ненова.

 

 

Съпътстваща програма, зала 19

 

1 март, вторник, 18.00 ч.

На откриването на изложбата група „Самбандх“ (Стефан Христов – табла, Марая Христова – цигулка) ще изпълнят композиции от северно-индийската  класическа музика, а Мина Паталенска (школа „Натараджа”) ще представи индийски класически танци, посветени на бог Шива.

2 март, сряда, 17.30 ч.

Проф. д-р Шашибала, виден индийски учен от Международната академия за индийска култура в Делхи, ще изнесе лекция на тема: „Асимилиране на Шива и ведическите божества в японското будистко изкуство“. Лекцията е организирана съвместно с „Клуб приятели на Индия“, Фондация „Девъм“ и Посолството на Индия в България.

12 март, събота, от 10 до 12 ч.

Ателие „Приказни илюстрации от Индия“, подходящо за деца от 6 до 10-годишна възраст.

24 март, четвъртък, 17.30 ч.

Проф. д-р Милена Братоева, преподавател по индийска литература и култура в СУ „Св. Климент Охридски“, ще изнесе лекция, свързана с изложбата. Ще бъде представен пърформансът „Космическото единение на Шива и Шакти” с индийска музика и танци в изпълнение на школата „Натараджа”, група Самбандх и участници в проекта „Рахася”.

26 март, събота, от 10 до 12 ч.

Образователно студио „Боговете, митовете и легендите на Индия“, подходящо за деца от 10 до 12-годишна възраст.

 

Информация: Маргарита Андреевска, Връзки с обществеността, Национална галерия

 


 

©Ина Мирчева