Юбилейна изложба на Ели Станчева в галерия "Аспект", Пловдив

12.03.2016
Снимка 1

 

Галерия "Аспект" ще открие изложба на Ели Станчева на 16 март 2016 от 18.00 часа. Ще бъдат представени 23 живописни платна, рисувани специално за настоящата експозиция, с която художничката ще отбележи своя 60-годишен юбилей. 

 

Почитателите на изобразителното изкуство ще видят в изложбата пейзажи, голи тела и символични композиции. Ели Станчева за пореден път ще докаже, че съчетанието от висок професионализъм, духовна задълбоченост и финес, са гаранция за отличен артистичен резултат.

Картините пресъздават последните творчески търсения на художничката. Тя овладява с лекота както големия, така и малкия формат, а също и така нареченото „тондо”. Живописната повърхност е неспокойна – фактурността се редува с гладко полагане на боя, топлите цветове играят със студените и се смесват в различни тоналности. Сюжетът от една картина преминава в друга. В творбите присъства богат колорит, индивидуално решена композиция и капка приказност, премесени със свежест и жизненост.

Ели Станчева казва за предстоящата изложба: „За да реализираш една изложба трябва да имаш концепция, ясна визия и общ поглед върху произведенията, които искаш да направиш. За мен една самостоятелна изложба не е механичен сбор от творби. Винаги обмислям експозициите си предварително. В процеса на работа първоначалната идея търпи промени, но това е част от магията на творческия процес. В картините си търся контраста, съпоставям светло и тъмно, топло и студено. Чрез симбиозата между форми и цветове постигам движение и експресивност. Опитвам се да пресъздам вятъра, поклащането на тревата, плавната смяна на деня с нощта. Искам когато посетителят влезе в  галерия „Аспект” още първата картина да го поведе и да го накара да се затича в ритъма на настроението.”

 

КОЯ Е?

Ели Станчева

Ели Станчева e родена на 17.03.1956 г. в Пловдив.

Завършила е специалност „Живопис” в НХА, София. Член е на СБХ и Дружество на пловдивските художници.

В творческата си биография има 20 самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции в Пловдив, страната и в чужбина.

Куратор е на проект за Национални есенни изложби, изложбата „15х5” и живописен пленер в с. Гела.

Носител е на три престижни награди:

  •  2015 г. – Награда „Пловдив”
  •  2014 г. – Награда „Мечът Ромфея”
  •  2013 г. – Награда „Живопис” на Дружество на пловдивските художници

 

Творби на Ели Станчева са притежание на: Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, много галерии в страната, частни колекции в България и в чужбина: Холандия, Франция, Гърция, Англия, Германия.

Ели Станчева е преподавател в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”, Пловдив

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 

Ели Станчева в "Диаскоп":

"Мащабна изложба на Ели Станчева в галерия "Ромфея""

 


 

©Христина Мирчева

 

 
Мащабна изложба на Ели Станчева в галерия "Ромфея", Пловдив - See more at: http://www.diaskop-comics.com/article.aspx?id=1017#sthash.8JMwH23c.Gge6mauP.dpuf
Мащабна изложба на Ели Станчева в галерия "Ромфея", Пловдив - See more at: http://www.diaskop-comics.com/article.aspx?id=1017#sthash.8JMwH23c.Gge6mauP.dpuf