ПРОТИВОРЕЧИЕ МЕЖДУ МЕЧТИ И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

13.04.2013
Снимка 1
ГАЛЕРИЯ „ДИАСКОП” ПРЕДСТАВЯ:
пловдивския карикатурист Цочо Пеев – сътрудник, верен приятел на изданието.

 

Цочо Пеев е от творците,  чието творчество надхвърля „порцията смях”. Неговите карикатури дават облик на днешната епоха. Те чертаят онова, което е съдба за всеки един от нас - противоречие между мечти и  действителност.

Редакцията на „Диаскоп” изказва сърдечна благодарност на автора за предоставените материали!


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Цочо Пеев живее и работи в град Пловдив
Роден на 9 септември 1951 г.
Завършил е ПУ „Паисий Хилендарски”
От 1971 г. се занимава с карикатура, илюстрация и оформление на книги.
Член на Съюза на Българските Художници от 1990 г.
През 2001 г. организира първото в Пловдив Международно бианале „Майстори на карикатурата”

 
Предговор от изкуствоведа Светла Москова
към  албума с карикатури „ЦОЧО ПЕЕВ БЕЗ ДУМИ”

 

Творби от карикатурния албум тук

"В България, както и в много други държави по света, интересът към карикатурата е голям. Не случайно ние сме създали Бианале на хумора и сатирата в Габрово. По-икономично е. Но то по някакъв начин е събитие, свързано с „нуждите” на карикатурата, която е част от хумора, наречен от един карикатурист – естетическа категория изкуство. Авторите на карикатурата са и социално чувствителни хора. От тях се изисква изключително художествено майсторство, безусловно притежание на чувство за хумор, интелигентност и разбира се, дарбата да рисуват и да улавят мига, ситуацията, събитието на деня. С крайчеца на окото да маркират преминаването на всяка сянка, облак, кучешко сборище, кавга на съседски тераси, безумни небостъргачи закриващи слънцето, потъващ „Титаник” и щракащи го с апарати давещи се туристи... О, светът е безкрайно разнообразен! Карикатуристът – своеобразен хроникьор на времето, сезоните, на земетръсите и изригването на вулканите.

Цочо Пеев е отдал четирсет години на приключението „Карикатура” и то продължава да се случва непрекъснато. В тази не толкова голяма сбирка всеки зрител започва своето приключение, съпътствайки неотлъчно художника.

Всъщност, ако я разгледаме внимателно, а това няма как да не се случи, ние ще открием много неща за автора, за творчеството му и за точната мярка, която прави карикатурите му майсторски. Цочо ни предлага своите „малки разкази”  без думи с вариант за собствено тълкуване. Обхваща целенасочено няколко теми, в които развива малка еротична серия, вмъква сянката на войната, заиграва с няколко индивида от затворническия „бранш”,  не пропуска митологията,  включваща персонажи като Темида, Сизиф, подчертава великия лозунг, че „истината е във виното”.  Въобще, забавлява ни и сам се забавлява, защото в изкуството няма по-голямо удоволствие от това, създавайки го, да се забавляваш. Той ни представя града, квартала, боклука и кофите, превърнали се в градска архитектура. Мечтателят по халат на прозореца,  взрян в айсбергите на отсрещните блокове; докосва се до тъгата на Вятърната мелница, която със затворени очи мечтае за Дон Кихот и Санчо Панса и още, и още…

До тук с въведенията и обясненията. Сериозно! За мен Цочо Пеев е великолепен артист. Художник, който отлично владее занаята си. Удоволствие е да съзерцаваш неговия рисунък,  живописни находки, графична виртуозност. Независимо дали е с туш, гваш, акварел, темпера, нанесена с четка, пастел, химикал или тънкописец. Няма случаен щрих. Той ни поднася своите карикатури върху изчистен бял фон, налагайки свободната рисунка, градацията на цветовете, техния контраст или хармония. Другаде персонажите са изградени в сивкава гама, с акценти на детайлите, които всъщност заменят думите. Понякога предметите са главни действащи лица. Във всяка една от творбите му има елегантност на изказа, цветен акцент, изящна линия, обем, пространство и време. Персонажите му са истински, фигурите не са хиперболизирано изкривени. В неговия свят без думи разказът е ясен и четлив. Докосва се чрез малки сюжети до Абсурдите на нашето съществуване – звънец на закована къща, спирка на НЛО, поръчка на бесило, спасяване на пробита каска... Със своята сбирка художникът внимателно и ненатрапчево ни поднася поредната порция смях, с които прави света по-добър, защото Цочо Пеев е един много добър човек, позитивен, усмихнат и със сигурност част от бъдещето на българската карикатура е в неговите златни ръце.

 

На добър час!"