Алла Горбунова: "Природно явление"

14.04.2016
Снимка 1

 

В рубриката "Кратки прози"

Превод от руски: Иглика Дионисиева
 
Вървеше N по улицата, стигна до пресечката на Ленински проспект и улица „Зина Портновая” и видя в небето нещо странно. В началото му се стори, сякаш самолет се готви за кацане. Нали „Пулково” е наблизо. Но гледа по-внимателно:  това не е самолет, а автомобил лети в небето, доста високо, съвсем мъничък е, но се вижда, че е автомобил. N се изплю и реши, че това все пак е самолет.
 

На следващия ден вечерта N пак излезе на улицата, стигна до пресечката на Ленински проспект и улица „Зина Портновая” и пак видя в небето нещо странно. Автомобил, представете си, видя той. N по навик се изплю и реши, че все едно това е самолет. Отиде  малко напред по „Ленински”, от страната на магазин „Семейство”. И тук чува някакъв странен звук, обръща се и вижда, как автомобилът от небето пада на асфалта. И се разбива. А другите коли на проспекта бръмчат, шофьорите изскачат навън, сочат небето с пръсти. Шибана работа, помисли си N и продължи нататък.

Влезе в магазин „Семейство”, излезе оттам с торбичка, бавно се насочи обратно. А на пресечката вече са дошли полиция, бърза помощ, спасители от Министерството на извънредните ситуации. Колите спрени, хората по тротоарите се щурат паникьосани, гледат към небето. А в небето един след друг се появяват автомобили, излитат от черната небесна празнота на югозапад, очертават дъга и падат надолу. Някои при това се разбиват и се превръщат в купчина метал, а някои някак си внимателно, като на въздушни възглавници, се приземяват и заминават нататък. Но не могат да стигнат далече, веднага ги спират полицията и сътрудниците на Министерството на извънредните ситуации.

N отиде при едно ченге на тротоара и го пита: какво става? Ами ето, казва, колите падат от небето, нарушават обществения ред. А защо, пита N, не всичките се разбиват? До момента не е установено, отговаря ченгето. В това време две други ченгета доведоха при това ченге млад човек, той беше в колата, която току що се приземи плавно от небето на асфалта. Такова, докладват, такъв и такъв, двайсет и девет годишен, фолксвагенът му току-що се приземи, с номер такъв и такъв. И как се оказахте в небето, с каква цел се приземихте от небето? – пита го главното ченге. Аз, отговаря младежът, просто излизах от Талин, там изкарах почивните дни, пътувам си по трасето, наоколо тъмнина, после гледам, другите коли сякаш са изчезнали някъде, а аз пътувам в небето, така пътувах някое време, после започнах да се спускам по-ниско, по-ниско, а после се приземих на асфалта. А тук, казва, вече е такова меле, и въобще пуснете ме да си вървя вкъщи при майка ми. Всички останали оживели даваха примерно същия отговор. Тази вечер от небето паднаха повече от петдесет коли, от тях не се разбиха единайсет.

N се върна вкъщи, заради всичко това някак не му беше добре, но нищо: свари си пелмени, изпи двеста грама, успокои се, влезе в интернет да види, какво пишат за това. В интернет хората по форумите спореха, едни пишеха нещо за НЛО, други за бесове, трети за някакви особени технологии, позволяващи да се правят летящи автомобили, четвърти – че всичко това е бил изкусно планиран спектакъл на спецслужбите. Тогава N се регистрира във форума и написа: това беше някакво природно явление.

 

Илюстрация: © Георги Чепилев

 

Алла Горбунова в "Диаскоп":

 

 


 

© Христина Мирчева