"Непредвидени обстоятелства" на Стефан Иванов в галерия "Васка Емануилова"

14.04.2016
Снимка 1

 

Галерия "Васка Емануилова" представя

НЕПРЕДВИДЕНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА
 
Стефан Иванов
 
15 април 2016 – 21 май 2016 
 
Откриване: 15 април 2016, петък, 18.00 часа
 

 

                                                                        
„Какво е съвременна скулптура” е въпрос с много възможни отговори, на който Програмата „Скулптура” на галерия „Васка Емануилова” се опитва да отговори. През годините в нейните рамки се показват изложби, които осмислят връзките между обект и пространство, архитектурна и публична среда, процес и време, материал и форма.
 
Изложбата „Непредвидени обстоятелства” на младия автор Стефан Иванов предлага един възможен отговор на въпросите за скулптурата днес. Художникът черпи от опита на поп арта, хиперреализма, реди мейда и други направления, за да покаже колко самостоятелни и независими от човека са предметите в днешния свят. Сребърни понички пред стар розов телевизор; шаран, затиснат със стяга; изкривена празна рамка на картина и други подобни  парадоксални композиции представляват всъщност работите в изложбата.
Без да разказва истории или да изгражда сложни аналитични концепции, Стефан Иванов използва различни подходи, за да съчетае отделните елементи. Той мисли едновременно с инструментите на живописта – цветове, мазки, петна, и на скулптурата – обеми, материали, маса и форми в пространството. В отделните работи изкуството и дизайнът се сливат в общото усещане за естетически свят, в който хората съществуват наравно с обектите. Макар и да владее езика както на скулптурата, така и на сценографията, авторът избира първото и оставя зрителите без сюжет и сцена.
 
„Непредвидени обстоятелства” е една от първите самостоятелни изложби на художника, в която личи усетът му за актуалност на света, който днес е препълнен от образи, форми, цветове и събития. Всяка една от скулптурите в изложбата е свързана с някакво действие – рязане, нахапване, разливане, стягане, бутане, потъване, което остава незавършено. Така то става странен, статичен, „скулптурен” инцидент.
 
 
КОЙ Е?
 
Стефан Иванов
 
Стефан Иванов (р. 1989) завършва специалност „Скулптура” в Националната художествена академия. Той работи с различни медии, като се фокусира основно върху скулптурата и сценографията. Специализирал е по програма „Еразъм” в Полша, участвал е в изложби, симпозиуми и уъркшопове в България, Гърция, Швеция и Турция.
Сред последните му изяви е уъркшопът„Komluca- Olympos“ в Анталия, Турция, съвместната изложба с Ясен Згуровски „CrossPoint: Pink” в thefridge, София през 2015 г. и участието му в НЕ Фест – фестивал за независимо експериментално изкуство през 2014 г.
 
За повече информация:Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ) / бул. “Янко Сакъзов”, 15 / + 359 2 944 11 75, + 359 878 190 316 / [email protected] / www.veg.sghg.bg
 
Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ
 
 

 
© Христина Мирчева