"Пирувам с вярата" на Николай Майсторов в Литературен Резонанс, Пловдив

25.04.2016
Снимка 1

На 26 април, вторник, 2016 от 18.00 ч в галерия РЕЗОНАНС продължава поредицата Литературен РЕЗОНАНС с поетичната вечер, посветена на големия художник НИКОЛАЙ МАЙСТОРОВ  и неговата поезия.

Стихосбирката ПИРУВАМ С ВЯРАТА на Николай Майсторов ще бъде представена от поета и издател АНГО БОЯНОВ.

Рисунките в тази стихосбирка са по стихове на Пабло Неруда - "100 любовни сонета".

В обкръжението на картините от изложбата в галерия Резонанс – "100 икони Х 100 сонета" ще се проведе литературно четене. Ще има и музикални изненади.

 

Из "Пирувам с вярата"

77. ДЕМОКРАЦИЯТА 1989 - 2015

Гротеска на изпълнение,
гърч на съмнение,
покана за танц,
болка без страдание -
сълзи, отблясъци на суетен валс.
Животът като питка хляб -
изядена, захапана от преситен глад.
Интелектуална амбиция
на зазубрена молитва,
на галопиращ кон
през страниците
на предъвканата мъдрост.
Полюция на изтърканите фрази,
изплезили език.
Флирт във време
на изхабената потентност.
 

 

  • ДУМИ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

 

В тази книга известният художник Николай Майсторов не ни изненадва само с нови стихове, а с болката от собствения си катарзис. Болката – нарисувана не с четка, а с думи. Не ни изненадва само с поетични пейзажи, а с процес – дълбоко сетивен процес – на сливането с реалния човешки пейзаж. И най-вече: не ни предлага натъкмени думички със сладникав заряд, а избухнали мисли, доведени до художествени съждения – плод на личното му верую, защитавано цял живот.

Авторът подминава познатият ни поетичен словоред и със силата на Аз-а ни поднася словореда на собствената си душа. Той често сам попада в капана на търсената от него магика. И по-точно: на намерената и изтръгната от него самия магична проницателност, която със своята искреност изпепелява сетивата му. И крилата му. Крилата на твореца – непознаващи задръжки и без компромиси със свободата си.

А всичко това – събрано в книга – носи белезите на оригинална, необичайна поезия, която всеки ценител ще забележи, а тънкокожите нежни души ще я предпочитат и препрочитат.

Анго Боянов

 

Информация: Антония Димитрова, галерия Резонанс, Пловдив

 


 

© Христина Мирчева

Снимки: © Диаскоп