"Ромите в Европа" - проект на шведския фотограф Ейк Ериксон в Национална галерия, София

07.06.2016
Снимка 1

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

СОФИЙСКИ АРСЕНАЛ – МУЗЕЙ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Месец на фотографията 2016

"Ромите в Европа"

Изложба на Ейк Ериксон

10 юни – 17 юли 2016

Откриване: 10 юни, петък, 18.00 часа

Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство, бул. "Черни връх" 2

 

Шведският  фотограф Ейк Ериксон участва в Месец на фотографията 2016 с колекцията „Ромите в Европа”.  Изложбата се показва със съдействието на Комитета по изкуствата – Швеция, Църквата на Швеция и Фондация Fritt Ord, Норвегия.

Ейк Ериксон описва своя проект като опит да разкаже повече от една история, да избяга от стереотипите и обичайното възприемане на ромското присъствие и култура. Фотографът поставя началото на своя проект през 2009 в град Брецлав, Чехия, където се сблъсква с изселването на семейство роми от домовете им. През следващите години авторът заснема ромски общности във Франция, Сърбия, Косово, Румъния, Швеция, Чехия, Словакия, Унгария, Испания и Швейцария. В проекта са включени фотографии, документиращи ежедневието на роми, както в крайни дискриминирани и криминализирани райони, така и членове на тези малцинства, живеещи, работещи, образоващи се и интегрирани в европейското общество като равноправни граждани.

За своята работа Ейк Ериксон споделя: „Ромите се чувстват дискриминирани в цяла Европа. Те често живеят извън обществото и нямат социални, политически, културни или икономически права. Докато снимам в Европа, роми от Румъния и България просят по улиците на родния ми град Стокхолм. Надявам се, че моите снимки ще Ви помогнат да разберете защо.”
 

Ейк Ериксон (р.1962) работи с фотографската камера почти през целия си живот, като документира конфликти по цял свят, както и срещите си с полицаи, политици и бежанци.

 

За допълнителна информация:

Надежда Джакова, САМСИ, 0879 834 030, [email protected]

Надежда Павлова, Месец на фотографията, 0888 392 389

 

Информация: Маргарита Андреевска-Пешева , "Връзки с обществеността", Национална галерия

 

 


 

© Диаскоп