"Международен хайку форум София" превзема столицата

08.06.2016
Снимка 1

Международен хайку форум ще събере изтъкнати хайкуписци и познавачи на най-кратката поетическа форма от България и чужбина в Столична библиотека.

Форумът е по проект "МЕЖДУНАРОДЕН  ХАЙКУ ФОРУМ СОФИЯ", финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2016 г.

 

  • Награждаване на победителите в хайку конкурса "Моето хайку за София"

 

Награждаване на победителите, избрани между получените  437 творби от 93 автори,  конференция на тема „Хайку в градска среда”, четения, изложби, музикални изпълнения, демонстрация на суми-е (японска живописна техника), както и хайку разходка с писане на хайку стихове из емблематичните места на града са част от събитията, които столичани могат да посетят през уикенда. Хайку от конкурса и от поетичната разходка, вдъхновени от София и нейните уникални културни  забележителности, ще бъдат включени в българо-английска антология, издание на Столична библиотека.

 

  • Гости

 

За форума идват проф. Дейвид Ланю от САЩ, бивш президент на Американското хайку общество и Световната хайку асоциация,  чиито хайку романи са преведени на български и от години интригуват нашите читатели, Док Дръмхелър от Нова Зеландия, който е и музикант и ще представи освен поезията си и някои от своите песни, поетът и издател Щефан Волфшюц  от Германия, създател на интернет платформата www.haiku.de . Ето основната програма, а подробности за програмата на конференцията можете да намерите на сайта на Столична библиотека www.libsofia.bg :
 


ПРОГРАМА НА МЕЖДУНАРОДЕН ХАЙКУ ФОРУМ СОФИЯ

10 – 12 юни 2016 

 

  • 10 юни (петък) Столична библиотека, централна сграда

 

18:00 Откриване на "Градски пространства" – изложба на хайку калиграфия и фото хайга на Александър Телалим и Зорница Харизанова – Мраморно фоайе.

19:00 Официално откриване на Международен хайку форум София. Обявяване на победителите от конкурса „Моето хайку за София”. Хайку четене на чуждестранните гости и български автори, съчетано с музикални изпълнения на Док Дръмхелър (Нова Зеландия) – пред централния вход, при лошо време – в клуба на библиотеката.

 

  • 11 юни (събота) Американски център, Столична библиотека

 

10:00 – 12.45 Международна хайку конференция на тема „Хайку в градска среда”, първа част.

14:30 – 17:00 Международна хайку конференция на тема „Хайку в градска среда”, втора част.

17:30 Откриване на изложба с хайга и демонстрация на суми–е от Детелина Тихолова (България).
18 :00 Премиера на триезичната (английски, български, румънски) книга с хайку „Beyond the Borderlands” на Док Дръмхелър (Нова Зеландия). 

 

  • 12 юни (неделя)

 

10:00 – 16:00 Хайку разходка из София с разглеждане на забележителностите, по време на която поетите пишат хайку стихове.

17:00 Закриване на Международен хайку форум София и четене на написаните по времето на хайку разходката стихове – клуб на Столична библиотека.

 

Проектът се осъществява с медийната подкрепа на ”Литернет” и участието на Хайку клуб София.

 

Информация: Петър Чухов

 

Програма на Международната конференция на тема "Хайку в градска среда" тук

 


 

© Христина Мирчева