Петър Мичев с изложба в галерия "Дяков", Пловдив

28.08.2016
Снимка 1

 

На 01 септември 2016 от 18.00 в галерия "Дяков" ще бъде показана колекция от специално селектирани творби на художника Петър Мичев, сред които и за първи път цикъл пейзажи.

През годините галерия "Дяков" е представяла Петър Мичев в няколко самостоятелни изложби.

Петър Мичев е добре познат на публиката художник. Автор е на над 70 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на музеи и частни колекции у нас и в чужбина. Пребивавал е единайсет години във Франция и пет в САЩ. И в двете държави неговото изкуство е било обект на постоянен интерес и внимание.

 

КОЙ Е?

Петър Мичев

Петър Мичев е роден на 9-ти май 1955 в Плевен.

Самобитен художник, рисува от петнадесет годишен. Между 1974 и 1990 развива артистичната си кариера основно в България. Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия „Остър ъгъл”, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания. През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО заедно със Сезар, Карсу и Бюфе и през 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Участвал е в над 400 групови вернисажа.

Живее единадесет години във Франция, а после пет години в Тампа, САЩ.

Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ - губернаторът Джеб Буш, го представя като единствения жител на щата, записан в "Енциклопедия Британика" - след петгодишното си пребиваване в Тампа, осеммилионният град номинира българина за личност на годината.
 

Във Франция Петър Мичев работи с престижни галерии, една които прочутата "Романет" между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика го определя като "автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране".

Има десетки хиляди продадени картини. Негови платна са притежание на 30 музея и на известни личности в света, сред които Джордж Буш и Владимир Путин. Освен в музея на Ватикана, картина на Мичев е сложил приживе в частната си колекция папа Йоан Павел Втори. Творбата на Петър Мичев “Мадона от Флорида” пък е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка - символ на щата.

Петър Мичев-Педро е сред най-скъпо продаваните български художници.

 

Информация: Анна Дякова, галерия "Дяков", Пловдив

 

Петър Мичев в "Диаскоп" тук и тук

 


 

© Ина Мирчева