"Следобедът на една идеология" в СГХГ - с куратори Георги Лозанов и Георги Господинов

11.09.2016
Снимка 1

                        

               СЛЕДОБЕДЪТ НА ЕДНА ИДЕОЛОГИЯ

                     16 септември  - 27 ноември

         Откриване: 16 септември 2016 от 18.00 часа

        Куратори: Георги Лозанов и Георги Господинов

 

Изложбата „Следобедът на една идеология“ представя  художествените произведения, притежание на галерията, с „нехудожествени очи”. Търси в тях свидетелства за едно време и за начина, по който са го преживявали артистите. Разчита на това, че те на собствения си език са писали страници от микроисторията на комунизма; че творецът винаги участва в „двойна игра”: докато отразява реалността, и тя му се отразява, присъства в работите му, както по волята му, така и независимо от нея.

В този смисъл естетическите качества не са били водещи при подбора ни на картините и скулптурите, което далеч не значи, че ги нямат – сред техните автори са някои от големите имена в българското изобразително изкуство като Любомир Далчев, Иван Кирков, Васка Емануилова, Павел Койчев, Галин Малакчиев, Атанас Яранов, Димитър Казаков, Милко Божков, Любен Зидаров, Андрей Даниел, Недко Солаков, Вихрони Попнеделев, Станислав Памукчиев, Текла Алексиева, Ванко Урумов... При това все творци с позиция към онова време и към правенето на изкуство в него… И посетителите ще ги следват в художественото им мислене,  ще се поддадат на артистичните им нагласи. В случая важен е не толкова стилът им, колкото съхраненото в изкуството им усещане за социалната среда, в която са пребивавали и то извън публичните им роли, когато се приберат в къщи, или просто за малко затворят очи.

В това търсене на „художествени улики” за частния човек през соца се очертават четири тематични полета, които условно могат да бъдат означени като: транспорт/град, прозорец/съзерцание, бит/празник и детство/вина.

Изложбата е част от дългосрочния проект „Другото око“ , в който има за цел да представи и социализира  богатството и многообразието  на произведенията от фонда  на СГХГ през очите на „непрофесионалисти“  – интелектуалци .

Албумът  към изложбата е на български и английски език и включва авторски текстове на двамата куратори и каталожна част с подбраните от тях произведения.

Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на културата, Програма „Култура“ на Столична община и Аурубис  БЪЛГАРИЯ - АД.

 

Наименованияна творбите:

1. Инв. № 1374 Милко Божков – Чуваш ли как скърцат въжетата? (1978) м. б. на пл./ 183х185 см

2. Инв. № 1476 Андрей Даниел – Чардаш (1980) м. б. на пл./ 80х81 см

3. Инв. № 514 Сергей Петров – Кооператорка (ок. 1951 г.) м. б. на пл./ 69х63 см

4. Инв. № 1900 Иван Кирков – На сянка (1975) м. б. на картон/ 50х80 см

 

Инфармация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Ина Мирчева