Списък с имената на класическите художници от вестник "Чуден свят"

02.05.2011
Снимка 1

Авторът Георги Чепилев изследвал в статии през 80-те години процеса на зараждане и оформяне на българските рисувани истории като вид изкуство, анализира заедно с възникването на българските прояви специфичните родни жанрове, които в резюме са изброени в ОБЗОРА на LAMBIEK.

Но проучванията на КЛАСИЧЕСКИЯ БЪЛГАРСКИ ПЕРИОД често се натъкват на неясноти и широк кръг въпроси. Не само по обективни исторически причини предлаганато систематизиране е закъсняло, но и за да се напише история на даден процес е необходимо да измине определен период от време.

Първият брой на първото специализирано българско издание за комикси излиза на 06.06.1940 г. И макар спрямо чуждестранното развитие да имаме пак закъсняло начало, то вследствие на това издателите далновидно в сгъстени темпове догонват един вече протекъл процес - естествено усилие за сближаване на различните равнища на комикс културата / у нас и извън нас/. Изпреварилият ни чужд опит с нищо не накърнява самобитния характер на зараждането и формирането на българските комикси. От къде се взема у този закъснял комикс енергията за тъй бързото му израстване? Началото му е точно установено и не възниква на голо пространство. Неговото раждане се предхожда от предварителни натрупвания и затова в статиите, Г. Чепилев нарече този най-ранен период ПРЕД КЛАСИКА. Изследвания и в тази посока вече 25 години са правени от комикс лист ДИАСКОП. Но за да имаме ясна представа какво се крие в отдалеченото "преди" се налагаха многократно да бъдат подлагани на проверка наличните данни. Тази задача през 80-те години не бе лека. Тя не е лека и днес преди всичко затова, че се отнася до заличени от времето или недокументирани в трайни паметници факти. Ето защо не ще е излишно в блога на ДИАСКОП, да се постараем да облекчим задачите относно българската комикс традиция, с някои предварителни уточнения. Редно е да се отбелязва, че доскоро у нас освен от ДИАСКОП, нямаше други проучвания за българското ДЕВЕТО ИЗКУСТВО. Разбира се, добре би било да има ентусиасти и за двата комикс пътя - проучването на унаследената и продължаване на заварената българска традиция, т.е. теоретични и практически цели. Радостно е, че отскоро българската история на комикси започна да се популяризира и в чужбина, като предизвиква интереса на специалисти.

Нека огледаме отблизо следите които ни интересуват.

В брой 8 на картинен вестник ЧУДЕН СВЯТ е отпечатано следното редакционно съобщение: ПОЛУЧИХА СЕ В РЕДАКЦИЯТА РАЗКАЗИ, СТИХОВЕ И КАРТИНИ. АВТОРИТЕ ПРЕТЕНДИРАТ ЗА ХОНОРАР. ОТГОВАРЯМЕ: ХОНОРУВАТ СЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ САМО НА ПИСАТЕЛ, ПРЕВОДАЧ И ХУДОЖНИК С ИЗВОЮВАНО ИМЕ.

Кои са високо ценените художници на първото българско комикс издание и колко на брой са били тези сътрудници? Пловдивското издание за комикс теория и история - ДИАСКОП, по долу дава списък с кратко изброяване заглавията на отпечатаните оригинални български комикси и указания за имената на БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ - сътрудници на издание ЧУДЕН СВЯТ /през 40-те години на миналия век/.

НЕЩАСТНА ФАМИЛИЯ, по ВАСИЛ ДРУМЕВ, /адаптация на Змей Горянин/, художник - Кир. Буюклийски / възложена, нарисувана и хонорувана, но не отпечатана/. ЗАБ.: Съществува такава практика в изданията за комикси.

 

II.Кол. ГОГО АЛЕКСИЕВ N 6 "Български вестник за комикси - ЧУДЕН СВЯТ "

2. АРТИСТИ, автор ГОГО АЛЕКСИЕВ

3. МИШКИ-УЧЕНИЦИ, текст Йордан Стубел, рисунки от ГОГО АЛЕКСИЕВ

4. ВСЕЗНАЙКО, приказка на Братя Грим, художник ГОГО АЛЕКСИЕВ

5. МЕШКО И ТАРАЛЕЖКО, текст Николай Фол, рисунки от ГОГО АЛЕКСИЕВ

6. ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ИВАНЧО, автор ГОГО АЛЕКСИЕВ

7. ХАЙДУТ СИДЕР И ЧЕРЕН АРАП, стихове на Никола Козлев, художник ГОГО АЛЕКСИЕВ

 

III.Кол. СТОЯН ВЕНЕВ N 9 "Български вестник за комикси - ЧУДЕН СВЯТ"

8. ДИВОТИИ ПО СВЕТА, народна приказка, рисунки от СТОЯН ВЕНЕВ

9. ДЪРВАР И ГОРДЕЛИВЕЦ, народна приказка, рисунки от СТОЯН ВЕНЕВ

10. КУМ И КУМИЦА, автор СТОЯН ВЕНЕВ

11. ЛУДОРИИТЕ НА ПИСАНА, текст Йордан Стубел, рисунки от СТОЯН ВЕНЕВ

12. МОМЧЕТАТА ОТ УЛИЦА ПАВЛОВА, /по романа на Франц Молнар/, сценарий Ст. Ц. Даскалов, художник СТОЯН ВЕНЕВ

13. МЪРЗЕЛИВА МОМА, народна приказка, рисунки от СТОЯН ВЕНЕВ

14. СИРОМАШКА ДУМА, народна приказка, рисунки от СТОЯН ВЕНЕВ

15. ХИТЪР ПЕТЪР, народна приказка, рисунки от СТОЯН ВЕНЕВ

16. ЧОВЕКЪТ КОЙТО ЗНАЕ ЕЗИКА НА ЖИВОТНИТЕ, автор СТОЯН ВЕНЕВ

 

IV.Кол. ПЕНА ГЕНЕВА N 1 "Български вестник за комикси - ЧУДЕН СВЯТ"

17. ИЗВОРЪТ НА БЕЛОНОГАТА, стихове на Петко Р. Славейков, художник ПЕНА ГЕНЕВА

 

V.Кол. АЛЕКСАНДЪР ДЕНКОВ N 6 "Български вестник за комикси - ЧУДЕН СВЯТ"

18. БАН ЯНУКА, писател Орлин Василев, художник АЛЕКСАНДЪР ДЕНКОВ

19. БЪРЗА ПЕЧАЛБА, автор АЛЕКСАНДЪР ДЕНКОВ

20. ЗЛО ЗА ДОБРО, народна приказка, художник АЛЕКСАНДЪР ДЕНКОВ

21. КОРОНАТА НА СМЪРТТА, автор АЛЕКСАНДЪР ДЕНКОВ

22. ЛОША ДУМА, народна приказка, художник АЛЕКСАНДЪР ДЕНКОВ

23. ХРАБРИЯТ ЕСКИМОС, по романа на Р. ДУУН, художник АЛЕКСАНДЪР ДЕНКОВ

 

VI.Кол. ДОНКОВ N1 "Български вестник за комикси - ЧУДЕН СВЯТ"

24. ВЕЛКО БОЛЯРИНА, автор и художник - ДОНКОВ

 

VII.Кол. ЛЮБЕН ЗИДАРОВ N1"Български вестник за комикси-ЧУДЕН СВЯТ"

25. УЛЧЕДА - ДЪЩЕРЯТА НА ГОЛЕМИЯ СОКОЛ, художник ЛЮБЕН ЗИДАРОВ /Подписа като инициали в яката на героя от заглавието е разчетен от Стилияна Чепилева/

 

VIII,IX.Кол.А. КАРПУЗОВ и Н. ГРУДКОВ N 2 "Български вестник за комикси- ЧУДЕН СВЯТ"

26. БОЖИ КРАВАЙ, автори А. КАРПУЗОВ и Н. ГРУДКОВ

27. ЦАР ТРАЯН С КОЗИТЕ УШИ, приказка, художници: А. КАРПУЗОВ и Н. ГРУДКОВ

 

X.Кол.ВАДИМ ЛАЗАРКЕВИЧ N 1 "Български вестник за комикси - ЧУДЕН СВЯТ"

28. МАЛКОТО БРЪСНАРЧЕ, комикс автор - ВАДИМ ЛАЗАРКЕВИЧ

 

От завършеният списък на ДИАСКОП, се вижда, че ИМЕНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ НА КОМИКСИ В КЛАСИЧЕСКИЯТ ЧУДЕН СВЯТ, СА ДЕСЕТ СЪТРУДНИКА И ТЯХНАТА РАБОТА /из 136-те броя на изданието/ са 28 ОРИГИНАЛНИ БЪЛГАРСКИ КОМИКСА. Изборът на репертуара не е бил случаен. Внесените от чужбина / със закупени авторски права/ творби са били превеждани и издавани нарочно смесено с родните комикси, и представлява характерна черта за КЛАСИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРСКИ КОМИКС ИЗДАНИЯ. Но тези изработени в България комикси представляваха не само за онова време нещо неочаквано и изненадващо по своята красота, а и днес с достойнство издържат на съвременните високи критерий. С това се изчерпва почти всичко от съкратеното съзряване на българската комикс култура. За процесът на догонване изпреварилият ни чужд опит ще стане дума по-нататък при описание на другите български издания за комикси, но в центъра на тази дейност и основен двигател е отразената структура на ЧУДЕН СВЯТ.

 

АВТОР: Георги ЧЕПИЛЕВ