Зала "Орфей" отваря врати в Пловдив с изложба на Нина Златева

05.10.2016
Снимка 1

 

Ново пространство за изкуство и култура отваря врати в Пловдив!

Зала "Орфей", Пловдив, ул. Ибър 25

 

Зала "Орфей" се открива на 06 октомври 2016 от 18.00 часа с изложба на известната българска художничка Нина Златева, която е подготвила 21 живописни платна за ценителите на изящното изкуство. Експозицията се осъществява с любезното съдействие на Ваня Атанасова и Арт галерия "Форум", София.

 

Лидия Радева, собственик на зала "Орфей" и инициатор на идеята:
 

„Идеята за организирането на зала „Орфей“ е породена от желанието и стремежа ни да участваме и подкрепяме провеждането на мероприятия с естетически, културно-просветен, познавателен и практически характер. Ще бъдем в помощ за изява на талантливи личности, които има както да покажат и какво да ни кажат, за да може ежедневието ни да се насити със стойностни преживявания, създаващи качествено нови хора.

Много бихме се радвали и ще се стараем да отворим място за среща на художници, поети, писатели, журналисти, бизнесмени, занаятчии, които чрез уменията и таланта си пресътворяват нова – по-духовна и красива реалност.

В залата ще се провеждат изложби, презентации, семинари, литературни четения по предварително уговорен план-график и със съдействието на Арт галерия „Форум“, София, ръководена от Ваня Атанасова.

Винаги сте добре дошли! Оставаме с най-добри пожелания за бъдещо сътрудничество!“

 

*****

Един от вдъхновителите на Лидия Радева е италианският артист Tarshito. През 1975 година Стефано Стриполи, пребивавайки в Индия, получава посвещение от съвременния духовен учител и философ Ошо, който му дава името Tarshito - буквално преведено - „Жаден за вътрешно познание“. Неслучайната среща на Лидия Радева в пристанищния италиански град Бари с Tarshito, отварят за нея нови духовни хоризонти и затвърждават идеята за превръщане на пространството на ул. Ибър в зала „Орфей“.

Съвсем скоро се очаква Tarshito да пристигне на посещение в Пловдив и да започне работа по съвместното сътрудничество за бъдещи проекти в столицата на културата Пловдив 2019.

Плановете на Лидия Радева и Ваня Атанасова относно изложбите включват като следваща проява експозиция на Петринел Гочев. В обозримо време се предвижда гостуване на маестро Любен Диманов, както и възпоменателни изложби на Коста Форев и Иван Кирков със съдействието на техните семейства.

 

Албум със снимки от залата и произведенията на Нина Златева разгледайте в "Диаскоп" тук

 

© Христина Мирчева

Снимки: © Диаскоп