Пламен Сивов срещу Венцислав Василев: XXXII поетически трубадурски двубой

22.11.2016
Снимка 1

Тридесет и вторият поетически трубадурски двубой, който ще се проведе в литературния клуб към Столична библиотека на 24 ноември (четвъртък) от 18:30 ч., ще събере двама майстори на класическия стих от различни поколения – Пламен Сивов и Венцислав Василев.

Освен поетическите, те владеят и други оръжия – предстои да видим дали и доколко ще ги използват.

Присъстващите ще станат свидетели и на нещо, което досега не се е случвало в единадесетгодишната история на двубоите – двамата участници ще имат един и същ секундант, обезоръжаващата поетеса Виолета Христова. Елате да разберете как ще се случи това.

Автор и водещ – Петър Чухов.

Входът е свободен.



Двубоят ще протече в обичайните четири тура, с по-необичаен вид на третия:

I тур – всеки от двамата поети ще се представи в рамките на 10 минути с най-доброто от поезията си.

II тур – всеки ще има по 10 минути, за да дискредитира опонента си, представяйки на публиката негови слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която поетите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

III тур, в който секундантите (всъщност единственият такъв, влизащ в ролята на секундант първо на единия поет, после на другия) ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своя поет и да нападат съперника му.

И накрая,

IV тур – по 5 минути на всеки поет за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетения поет с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант (който очевидно така или иначе ще спечели, но и неминуемо ще загуби, освен ако резултатът не е равен) ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването.

Повече за двубоите, както и снимки и видео, можете да намерите тук:

http://openlit.wordpress.com/ (Петър Чухов)


 

Кой кой е?


Пламен Сивов

Пламен Сивов е роден през 1970 г. в Сливен. Завършил е езикова гимназия в родния си град, след това – „Право” в Юридическия факултет на Софийския университет. Специализира в САЩ. От 1996 до сега е директор на фондация “Покров Богородичен”. Автор на много статии за състоянието на Българската православна църква, преводач, редактор на книги и периодика, сценарист и музикант. Един от основателите на Акустичния проект за нови градски песни „Точка БГ”, автор на текстове на песни и музика. Носител на различни награди за поезия и авторска музика. Има една издадена стихосбирка – “Държавата на другия живот” (2016).

Пламен Сивов за двубоя

Не съм побойник по природа, но когато нещата опрат до поезия, имам известна склонност да се настървявам. Талантът на Венцислав определено ме дразни и предизвиква у мен желание да му кажа това в лицето. Ще си взема китарата и го предупреждавам, че възнамерявам да я използвам. Това момче може да пише стихове и е крайно време някой да го постави на мястото му.


Венцислав Василев

Роден през древната 1982 г. в Добрич, израсъл в Силистра, доскоро живял и работил във Варна, а от около 1 година – в София. Учил в основно училище „Вапцаров”, а после и във Висше Военноморско училище "Вапцаров", но последвал вапцаровия пример и прописал поезия чак след това. Понастоящем държавен служител, с формално три излезли стихосбирки, обозрима от които е само последната: „Утаяване на естеството”, издадена през тази година от ИК „Жанет-45”.


Венцислав Василев за двубоя

Мога да гледам по-страшно от Пламен Сивов и въпреки някои скорошни контузии, съм в по-добра спортна форма и ще се движа повече по ринга. Възможно е той да използва хладни оръжия от струнен вид, но аз ще отвърна с хъс и спортна незлобливост, а накрая – каквото сабя разкаже.

 

Информация: Петър Чухов

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics