ДРУГИТЕ ЗА НАС: Български комикс разказва историята на Рождество

27.04.2013
Снимка 1

24 декември 2010, f2f TV - Сайт за субективна журналистика! И не само...

С нарушение на Божията заповед, праотец Адам и прамайка Ева попаднали в ноктите на греха и смъртта. Но Бог им обещал Избавител." Така започва първият в света православен... Комикс!

Идеята е на Константййският епископ Антоний. Реализацията – на художникът-зограф Георги Чепилев, финансовата подкрепа, за да се случи – на Фондация "Братя Бобокови", а разпространението, без което Комиксът нямаше как да стигне до хората миналата година – на вестник "Стандарт".

"Дълго време съм си мислел, че комиксът е начин да накараш съвременната младеж да обърне очи към писания на хартия текст", разказва епископ Антоний днес."Децата сега имат свят, пълен с краски, а комиксът може да привлече вниманието им. Миналата година реших да споделя с приятели и съмишленици идеята си да разкажем историята на Рождество Христово точно така. Адаптирах текстовете от Библията така, че да са на достъпен език и поверих на един истински зограф работата по оживяването им в рисунки."

Оказва се, че може. При това без думите и картинките да нарушават църковния канон. Резултатът са 7 страници увлекателно четиво с въздействащи рисунки, които действено пресъздават библейския сюжет и те карат, затваряйки последната страница, да очакваш с нетърпение и следващата история.

След Рождество, в комиск е разказана и историята на Лазаревото Възкресение. Със същия екип и подкрепа, Константийският епископ издава "Победителят на смъртта" и отново стига в домовете на хиляди българи.

"Щастлив съм, че успяхме да им докоснем сърцата и да събудим надеждите им за по-добър живот", казва в навечерието на 2010-тото Рождество епископ Антоний. Не му е чужда идеята да продължи православните Комикси и занапред, тъй като срещата с тях, водена дори от първоначално любопитство, ще даде познание за Бога и вярата в него на много деца без религиозно възпитание.


автор: f2f TV

 

Оригиналната публикация тук