"Душата ми плаче за сняг" бележи началото на юбилейните чествания на Стефан Цанев

09.01.2017
Снимка 1

 

"Поезията е най-древното магическо изкуство. Шаманите са били първите поети на земята, които чрез мистични заклинания прогонвали злите духове и укротявали природните стихии, за да спасят племето си." (Стефан Цанев)

 

Издателство "Жанет 45" има удоволствието да се присъедини към поканата на Народен театър "Иван Вазов" да отбележим на 10 и 11 януари 2017  80-годишният юбилей на Стефан Цанев с две негови пиеси и нова книга. 

 

По повод юбилея издателство  "Жанет 45" подготви специално издание с избрани стихотворения на Стефан Цанев, събрани в нова книга "Душата ми плаче за сняг", (Жанет 45, 2017).

И в двата дни преди началото на спектаклите – от 18:15 часа, авторът на знаменитите „Български хроники" ще раздава автографи на свои книги, представени от издателствата „Жанет 45", „Труд" и „Захарий Стоянов", които всеки желаещ ще може да закупи. 

На 10 януари, след края на "Процесът против богомилите", големият драматург и поет ще бъде удостоен с най-високото отличие на Министерство на културата – наградата "Златен век".

 

 

За книгата Стефан Цанев пише: 

 

"Поезията е най-древното магическо изкуство. Шаманите са били първите поети на земята, които чрез мистични заклинания прогонвали злите духове и укротявали природните стихии, за да спасят племето си. 

Поетите са последните шамани на земята, които продължават да вярват в магическата сила на думите и се надяват с тях да запалят светлинка в душите на хората и да спасят загиващия от бездушие свят. 

И едните, и другите са наивници, разбира се. Но луд умора няма. 

В тази книга съм избрал 60 поетически опита, които съм писал през последните 60 години: от 1956 (когато бях 20-годишен) до 2016. 

Последните няколко стихотворения са части от поемата „Небесна гледна точка“, която пиша в момента, и която ще бъде публикувана в самостоятелна книга.

Все се надявам да запаля светлинка..."

 

 

Информация: ИК "Жанет 45", Пловдив

 

 


 

© Христина Мирчева