"Последен репортаж" на Камен Старчев в СГХГ

22.02.2017
Снимка 1

 

Софийска градска художествена галерия представя

Камен Старчев

ПОСЛЕДЕН РЕПОРТАЖ

                           28 февруари 2017 – 26 март 2017

Вернисаж: 28 февруари, вторник, 18.00 – 20.00 часа

 

Камен Старчев е сред най-активните съвременни български художници. Той притежава ярък индивидуален почерк и разпознаваем стил, в който модерните технически средства са подчинени на интелигентно, естетско и философско осмисляне на действителността. 

Композициите на Камен Старчев провокират и привличат с неочаквани и въздействащи решения - изчистени от клишета, те са изящен образ на реалността отвъд нейните визуални и смислови граници. В тях мигът, непосредствено предхождащ връхлитането, мистично се слива с безкрайността на момента когато вече нищо не съществува.

 

Проектът ПОСЛЕДЕН РЕПОРТАЖ

Проектът ПОСЛЕДЕН РЕПОРТАЖ  е структуриран около представата за случващото се, като със средствата на изображението интерпретира усещането за завършек, окончателност, необратимост. Изложбата включва три взаимно преплитащи се цикъла, които от различни гледни точки допълват и развиват основната линия:

Серията „Тялото на Орфей” припомня легендата за последните дни на певеца като хипотетичен символ на края на цивилизациите.

Цикълът „Земна светлина” е замислен като своеобразен реквием, съчетавайки абстрактна образност с разпознаваеми детайли от реалността.

Цикълът „Наблюдение” прибавя поредица от изображения, представящи определена логическа последователност и причинно-следствени връзки.

Всички произведения, включени в експозицията, са векторни графики - дигитален пигментен печат върху хартия, с преобладаващо големи формати, създадени в периода 2014 - 2017 година.

 

Накратко за автора

Камен Старчев е роден през 1971 в София. През 1990г. завършва Средното специално художествено училище за изящни изкуства "Акад.И.Петров"- София. През 1997г. завършва Скулптура в Националната Художествена Академия – София.

Има множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на престижни награди, сред които: Gaudenz B. Ruf Award - 2013, Гран При на VIІ Международно триенале на графичните изкуства  - София, 2014 и др.

 

Наименования на творбите:

1. Доказателство
2. Тялото на Орфей
3. Земна светлина

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics