"Женски светове" на три художнички в галерия "Аспект", Пловдив

02.03.2017
Снимка 1

 

Галерия "Аспект" представя

ЖЕНСКИ СВЕТОВЕ

изложба

Здравка Василева, Тата Тарасова и Шукрин Истанбулу

07 март 2017 - 28 март 2017

Отриване: 07 март 2017 от 18.30 часа

 

 

С настъпването на „женския” месец март в галерия Аспект своите картини редят три художнички – Здравка Василева, Тата Тарасова и Шукран Истанбулу –представителки не само на различни поколения и стилове, но и на различни националности и държави. Подобно съвместно презентиране на няколко автори винаги е любопитно, защото дава възможност на публиката освен за възприемане на отделния творец, и за съпоставки и сравнения, а това винаги е интригуващо.В това отношение настоящата изложба е изключително благодатна.

В трите зали картините на всяка от авторките са аранжирани отделно, но и се преливат в цялостно отвореното пространство на галерията, оформяйки една обща експозиция под надслов „Женски светове”. Всяка от художничките е ярка представителка както на националните особености на живописта в своята страна, така и на своето поколение. Най-позната, разбира се, е Здравка Василева. Тя е пловдивчанка не само по произход, но и по сърце и душа. Въпреки че от години работи и живее в София, в картините ѝ винаги присъства родният ѝ град, платната й са наситени с неговата неповторима атмосфера.Тя е художник с афинитет към интериора. Стари скринове и лампи, усещане за някакво невидимо присъствие и спокойствие. Предметите носят своя памет за нещата преди нас. Формите са условни и дават воля на желанието за експеримент с фактурата и цвета в картината. Пейзажът пък присъства като мотив през отворен прозорец, стара романтична фасада или силуета на типична пловдивска махала.

Различноотношение към пейзажа ни демонстрира Тата Тарасова. Рускиня по националност, литовка по гражданство и бургазлийка по местоживеене, тя е космополитна личност и разностранен талант. Картините ѝ са резултат от многобройни пътешествия, отразяват един неспокоен дух, чиито тежнения се изливат не само върху платното, но и в стихове и музика.Татасе представя в изложбата с дузина живописни работи върху платно и картон. Като тематика те представят пейзажи от България, Литва и Тунис, а като стилистика носят в себе си най-добрите традиции на класическия руски пейзаж. Получила художествено образование в училище по приложни изкуства, Тата смята за определящо в нейното развитие като творец влиянието но своя баща, Юрий Тарасов, заслужил художник на Съветския съюз и Руската федерация. „В пейзажите си аз не се опитвам да изобразя всеки детайл на растенията и дърветата, а да предам атмосферата – аромата на цветята, звуците на гората, спокойствието на есента или усещането сякаш наистина си на брега на морето” – споделя Тата.

Третата участничка в изложбата „Женски светове” е туркинята Шукран Истанбулу. И докато при първите две говорим за различна трактовка на пейзажа и за повече или по-малко реализъм, при Шукран Истанбулу всичко е цвят и емоция. Тязапочва сравнително късно да се занимава с изобразително изкуство; като Тата е космополит, живяла е във Вашингтон и Хамбург и именно там е получила и първите си уроци в живопис.Нейните платна са абстрактни, експресивнии носят едно източно по своята същност светоусещане. Ярки чисти багри – синьо, червено, жълто, претворени върху платното като части от ориенталски стенописи, като разноцветната турска керамика. В някои от композициите повтарящите се детайли оформят фигури на пеперуда, слон или сграда, но това, което грабва от пръв поглед, е изригването на емоцията и експресията на пресъздаването.

Три художнички със своите различия и сходства, три погледа към обърканото ни съвремие, три женски свята, които провокират да се замислим колко всъщност сме еднакви в своите надежди и тревоги, в стремежа си към един по-хубав и красив живот. Ако разглеждайки картините на тези три жени, проумеем, че няма значение откъде идва човек, а какво представлява и какви са стремежите му, значи, изложбата е постигнала целта си.

 

Накратко за авторите

 

  • Здравка Василева

 

30.09.1977, Пловдив

Схуии Цанко Лавренов, Пловдив

НХА, живопис, 2003

Доцент, катедра „Живопис“,  дисциплини: живопис; композиция

Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства

Изложби

2012 – Национална изложба Алианц-България, Национален изложбен център, Шипка 6, София

2012 – Интериор/Екстериор,кураторски проект в галерия Аспект Пловдив;

2011 – “La  nourriture“ международна проект, галерия Au Virage, Швейцария; Ателие 52 – Свободната територия, Градска худажествена галерия Пловдив; галерия Неси Бургас;

2010 – Международен проект в Български културен институт Братислава,Словакия

2009 – Галерия Аргос, София; 5 вариации на пейзажа, кураторски проект галерия Аспект, Пловдив;

2008 – MO<VI Arte, международен проект, палацо Спада, Падуа, Италия; FEMININITI –  кураторски проект галерия Au Virage, Швейцария

2007 – Generation 77 – 30години галерия Au Virage; През прозореза – галерия Си Банк (днешната Кредо Бонум), София, Изложба на преподаватели от НХА в СГХГ;

2007 – Гостуваща изложба на преподаватели от НХА на университета Мимар Синан, Истанбул, Турция;

2006 – Галерия Неси, Бургас; II-ра награда за живопис на „Шминке“

Публикации:

„Графитените послания на Петър Дочев“; В-к. Култура, Брой 34/10.10.2008

„Балкански резонас“; В-к. Култура, Брой 29/29.07.2011  „За изложбата на Нове Франгофски в галерия Резонас Пловдив“, Бюлетин на СБХ, Брой 9/2011 „За Магда Абазова“, Списание Лик, брой 11/2011 „Знак Матеря Време – Материалът – концепция и стил в работите на Петър Дочев“, Списание Изкуство и Критика, Брой 6/2013 „Материята и знака в живописта на Петър Дочев“, Лекция от поредицата „Фенерът на Митов“ в НХА, 4.06.2009

2010 – Защита на докторска дисертация в НХА на тема „Творчеството на Петър Дочев в контекста на художествените процеси в българското изобразително изкуство от 60-те до 90-те години на XX век“

 

  • Тата Тарасова

 

Татяна (Тата) Тарасова е родена в Москва. Учила е в московското Художествено училище, но истинското си образование в областта на живописта получава от своя баща, художника Юрий Михайлович Тарасов (1929 – 1998).

В началото на 90-те години на ХХ век заедно с родителите си Тата се премества в Литва. В периода 2000-2010 г. живее и работи както във Вилнюс, така и в Москва.

Прави множество изложби, сътрудничи си с няколко московски галерии, както и с Натали Болдирефф (Париж), Edgar's art (Англия), „Мяно инициатива“ (Вильнюс), „Богориди“ (Бургас).

Нейни картини се намират в частни колекции в Русия, Израел, Литва, Украйна и др.

От 2007 г. Тарасова работи активно с много английски галерии, а също и с канадския колекционер Д. Тамойкин.

В периода 1999-2004 г. Тата е постоянен участник в летните семинари, посветени на културата и езика идиш във Вилнюс.

От 2013 година живее в България. Участва в различни арт базари и художествени събития в Бургас.

Основна тема в картините й са старите руски градове и манастири, които пресъздава чрез смесена техника. Съществена част от творчеството й е „градската романтика“, която присъства в цикъл картини от Санкт Петербург, Москва и Вилнюс.

Литовските пейзажи заемат специално място в творчеството й, както и пейзажи от Тунис, Норвегия и Англия.

Тата Тарасова е работила и като учител, а също и като художник в археологически експедиции. Тя е дизайнер на театрални постановки и книги, талантлив поет и автор на песни.

 

  • Шукран Истанбулу

 

Шукран Истанбулу е родена в Балъкесир, Турция. Средното и висшето си образование е завършила в Анкара. В продължение на седем години живее в Хамбург и Вашингтон. В столицата на САЩ започва да учи рисуване. След като се завръща в Турция през 2000 година, учи при художничката Гюлсерен Сьонмез. През 2001 година се включва в уъркшопове на художниците Хикмет Четинкая и Ердоган Сечил.

„Вярвам, че изкуството е неразделна част от живота, приемам изкуството като огледало, отразяващо живота. С тази вяра се стремя да споделя своите наблюдения и безкрайна любов към вселената чрез картините си като емоция на цветове, петна и текстури“, споделя художничката.

Шукран Истанбулу има няколко самостоятелни изложби, както и участия в много групови експозиции в Турция и в чужбина. Участвала е и в различни художествени панаири, семинари и пленери за живопис в родината си и в други страни. Нейни картини са излагани в Париж, Москва, Атина, Пловдив, Реджо Емилия и др. Член е на AKD (Асоциацията на жените художници в Анкара) и UPSD (Международната асоциация за изкуство към ЮНЕСКО AIAP). В ателието си художничката организира собствени уъркшопове.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics