НОВИ КНИГИ: Калоян Праматаров и "Дайни"

10.03.2017
Снимка 1

 

Стихосбирката е отпечатана от издателство СОНМ през 2016 година с подкрепата на програма "Помощ за книгата" към Министерството на културата.

Редактор: Марин Бодаков

Рецензент: Мирела Иванова.

Художник на корицата и илюстрациите по стиховете: Веселин Праматаров.

 

Думи за книгата

Стихосбирката  е посветена на латвийският народен фолклор и митология и се състои от 17  стихотворения, озаглавени съответно „Сауле“ „Пристанище“, „Кучето на бог“,  „Морета“, „Черноглавци“, „Рига“, „Гора“, „Води“ и „Дом“. Също както латвийските дайни, стиховете са кратки и избягват римуването,  в тях намират отражение жизненият цикъл- раждане/прераждане – живот/изживяване – смърт/самота, природните описания и митологичните персонажи: богинята на Слънцето- Сауле, възприемана като Слънцето- тук и способността да прощаваш, обичаш, изграждаш, Богинята на Смъртта, т.нар. Пясъчна майка, даряваща с откровение в съня,  богинята на Морето Юрата, чийто смъртен любим е убит от върховния бог Перкунос, и тя не спира да плаче с кехлибарени сълзи на морското дъно, Дяволът, наричан от латвийците „Вълк“, „Пастир на вълци“, „Кучето на бог“ , възприеман като физически силен, добронамерен, но мързелив и мамен  с лекота от хората, мъж, яркосинята птица Гнуа, пазеща в гнездото си огърлица с невиждана красота, която със слагането си върху шията на човека, му разкривала „изгубен свят, с неговите хора, чудеса и богатства“. Стиховете изобилстват от фолклорни топоси, каквито са – водните басейни, символизиращи границите между мъртвите и живите домовете на свръхестествените същества,  небето въобразявано като  небесна/сребърна/ ледена планина, горите, в които дяволът се появява като мистичен вятър сред тревите и върховете на дърветата.

 

По думите на редактора Марин Бодаков 

"Тази книга е в равноправен диалог с модерната литература на европейския север и особено с метафоричните режими на Балтика. Обичам местата, породили страховитата понякога образност в поезията на Калоян Праматаров, и уверено твърдя, че той нанася нови нюанси в претворяването на магнетичния и исторически твърде противоречив латвийски пейзаж. Стихосбирката продължава необичайната доскоро северна тема в българската литература, като по дълбок и очарователен начин ни свързва с друга “малка” европейска култура. Нещо повече, тя превежда нейната медитативна сдържаност и драстична чистота на трескавия език на нашето южно всекидневие".

 

Премиера в Пловдив

Стихосбирката би могла да бъде открита в ателието-магазинче "Ръкоделница", Капана, гр. Пловдив.

 

Накратко за автора

Калоян Праматаров е роден през 1984 г. в гр. София. Автор на две стихосбирки - „Асфодел“ (2012) и „Casual Nobody” (2013, на англ. език) и на мултимедийния поетичен пърформанс „Слънцестоения над Черната река“. Сценарист на анимационния филм „Постиндъстриал“ (реж. Борис Праматаров), част от проекта на Компот колектив за визуална поезия „Стих и щрих“, и на документалния късометражен филм „В страната на Няма“ (реж. Димитър Овчаров), реализиран със съдействието на „Омега Филмс“. Превежда от френски език хуманитаристика („Книга за героите на келти и гърци“ на Бернар Сержан, „Ходът на идеите“ на Франсоа Дос и др.) и художествена литература („Царят със златната маска“ на Марсел Швоб, „Избрани приказки“ на Шарл Нодие и др.).Носител на наградата „Елена Мутева“ на Съюза на преводачите в България (2014) и на втора награда в Националния конкурс за поезия „Константин Павлов“ (2015). 

 

Още по темата в "Диаскоп":
 

 

 


 

© Христина Мирчева