Какво ни очаква на книжния пазар?

16.03.2017
Снимка 1

 

Предстоящи издания

 

ПРОЗА ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ

  • Любен Димитров, "Рибите не виждат бяло", разкази, дебют.

Изд. Скалино, април 2017 г.

Казвам се Любен Димитров. Роден съм на граница – Силистра – 1989 г.  Оттогава все по ръба се движа. И все така началото и краят хвърлят сянка над живота ми, за да подири сам той пътя си към светлина. Отвън или отвътре, във време или безвремие, със страх или смелост, чрез любов или омраза, в лъжа или истина, противоположностите се вплитат във въжето, по което вървя. Неговите съдбовни потрепвания разлютяват сърцето и разума ми, а единствената възможност да устоя на тяхната безмилостна атака, е словото. То е моят начин да се изправя и да продължа напред по ръба, под който се завихрят опияняващите стихии на имагинерната действителност и реалният сън.

В момента живея в София. По образование съм юрист, по професия – журналист.

 

ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА

  • Беатрикс Потър, "Забавните приключения на Зайчето Питър", приказки.

ИК Труд, Библиотека "Зайчето Питър", 02 април 2017 г.

  • Забавните приключения на Зайчето Питър съдържат четири истории:
Приказка за Зайчето Питър    
Приказка за Бебо Бенджамин    
Приказка за Зайчета Каламбичета       
Приказка за Лис-Лисан   

Книгата е красиво и богато илюстрована и разкрива приказния свят на Зайчето Питър и останалите горски обитатели. "Приказка за Лис-Лисан" излиза за пръв път на български език.

  • През 1893 г. Биатрикс Потър написала "Зайчето Питър" като писмо с картинки, което изпратила на малко момченце, за да оздравее. Осем години по-късно, около Коледа, тя издала 250 книжки с приказката. Признак за големия успех на "Зайчето Питър" била изключително бързата им продажба. Така, две седмици по-късно, Биатрикс се принудила да отпечати още 200 копия.

 

НАУКА

  • Джефри Шуорц, Ребека Гладинг, "Ти не си твоят мозък".

Превод: Зорница Стоянова-Лечева, изд. Изток-Запад, 23 март 2017 г.

Експертите по невронаука обясняват как методът им в четири стъпки помага да идентифицирате негативните мисли и да промените вредните си навици завинаги.

Водещ изследовател в сферата на невропластиката и съавтор на няколко книги, Джефри  Шуорц е посветил кариерата си на изучаването на човешкия мозък. Той е пионер в областта на лечението на хора с обсесивно-компулсивни разстройства, като в основата на неговата програма е умствената осъзнатост, чрез която пациентите да постигнат дълготрайно облекчение.

Шуорц  работи съвместно с психиатъра Ребека Гладинг по усъвършенстването на програма, която успешно обяснява как работи мозъкът и защо често се чувстваме пленници на циклите на свръхактивния мозък (напр. вредни навици, социално безпокойство и т.н.). Според тях ключът към промените, които желаете – такива, които карат мозъка ви да работи за вас, – е съзнателно, чрез концентрирано внимание, да накарате тези цикли да гладуват, така че да отслабите влиянието им.

„Ти не си твоят мозък“ внимателно очертава основните точки в програмата, показвайки на читателите как да идентифицират негативните импулси, да ги канализират чрез силата на концентрирано внимание и – в крайна сметка – да водят по-задоволителен живот, над който имат контрол.

 

КРАСОТА И ЗДРАВЕ

  • Светлана Чойжинимаева, "Тибетска медицина".

Изд. Бард, 20 март 2017 г.

Основополагащите системи на регулация в тибетската медицина са вятър, жлъчка и слуз.

Основа на здравето е равновесието на трите доши – регулиращите системи у човека. Според лечебната наука на Тибет нашият организъм е единна система, съставена от три начала, или конституции – вятър, жлъчка и слуз. Състоянието на тези три енергии, хармонично или нарушено, определя физическото и психическото (душевно) здраве или болест на човека.

Всичките три конституции съществуват у всеки от нас, но обикновено една от тях доминира, тоест е по-ярко изразена. Според нея определяме и типа на всеки човек. Понякога у човек са по-активни две конституции, например жлъчка и слуз едновременно. Такъв тип съответно се нарича жлъчка-слуз. Случва се и всичките три конституции да са в равновесие.

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Илюстрация: © Георги Чепилев