Втори поетически двубой в Ямбол: Величка Русева срещу Милена Йорданова

17.03.2017
Снимка 1


След успеха на първия ямболски поетически двубой преди година предстои второто му издание в града – на 17 март 2017 г. от 18:00 ч. в Синия салон на НЧ „Съгласие 1862”. В този двубой, който е тридесет и четвърти поред, основни участници отново ще бъдат две дами – Величка Русева (със секундант Росица Бакалова, поетеса, журналист и учител, а също участник и победител в миналогодишния двубой) и Милена Йорданова (със секундант Жельо Учков, собственик на ИК „Жельо Учков“). Автор и водещ – Петър Чухов.

Входът е свободен.


Двубоят ще протече в обичайните четири тура:

I тур – всяка от двете дами ще се представи в рамките на 10 минути с най-доброто от поезията си.

II тур – всяка ще има по 10 минути, за да дискредитира опонентката си, представяйки на публиката нейни слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която дамите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своята дама и да нападат съперничката й.

И накрая,

IV тур – по 5 минути на всяка дама за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетената авторка с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването.

Повече за двубоите, както и снимки и видео, можете да намерите тук:

http://openlit.wordpress.com/ 


 

На кратко за участничките:

Милена Йорданова

Не е толкова важно миналото, колкото настоящето! Въпреки това...

Родена на 30.11.1968 г. в гр. Ямбол.

По професия детски учител в ДГ "Звездица", с. Скалица, общ. "Тунджа". Същевременно и музикален ръководител в същата градина. Случва се да влиза и в ролята на хореограф, заради танците, които поставя за децата.

С поезията се среща през 2009 г., когато започва да публикува в сайтовете Стихове БГ и Нетлог. За период от 2 години е член на литературния клуб "Христо Ботев" към ДНА.

Първата си книга "Огнено сърце" издава през 2009 г., представена от Воймир Асенов. Втората - "Музика без ноти" е издадена като награда от спечелен литературен конкурс във Facebook. Третата и последна до този момент книга - "Отронени дихания" - 2013 г. Съавтор в 3 поредни издания на литературния алманах "Тракийска лира".

През това време участва като автор в Международния литературен конкурс "Каблуковская радуга", където печели I място. Нейни стихове с руски превод също печелят първи места. През 2016 г. участва в конкурс за книга "Голямата книга на малкия град", в който също печели награда.

С рисуването (като хоби) се залавя през 2015 г. Самоука е, но това не й пречи да започне с молив, да премине през туш, за да стигне до маслените бои. В началото на ноември 2016 г., със съдействието на община "Тунджа", представи първата си изложба "На стъпка от дъгата" - графика и живопис.

Майка на две деца и бъдеща баба.

Милена за двубоя:

Думите са най-добрия балсам за душата. Но те могат да бъдат и най-страшното невидимо оръжие. За мен те са не просто звуци, а музика, отразяваща душевността ми.

 

Величка Русева

Родена на 22.04.1978 г. в гр. Ямбол.

Потомка на два големи рода от с. Роза, област Ямбол и град Панагюрище. Получава средното си образование в Т.И. „Г.С.Раковски”, град Ямбол,  а висшето в НБУ София - специалност „Популярни Музикални Изкуства”. Завършва Педагогическа квалификация в Тракийски университет, град Стара Загора.

Преподава като учител по музика в СОУ „Климент Охридски”, ГПЧЕ „Васил Карагьозов” и Гимназия „В. Левски” гр. Ямбол. В момента работи като певица.

С писане се занимава от около 10 години, предимно като автор на текстове за песни. Има около тридесет авторски песни.  Стихове пише от 2012 г. Публикува в сайта Стихове БГ. Първа публикация в литературния Алманах „Тракийска лира” 2012 г. През 2013 г. получава номинация в Националния конкурс за поезия „Жени и вино, вино и жени”. Автор е на химна на Община „Тунджа”, създаден в началото на 2015 г. по поръчка на общината.

През април 2016 излиза първата й стихосбирка „Ревизия на чувствата“, с редактор Балчо Балчев.

Омъжена, с една дъщеря.

Величка за двубоя:

Кой каквото и да казва, болката човешка е различна. Всеки себе си чете и преразказва, а борбата както казват е епична… Та и аз се боря, както мога. Със живота и със себе си най – вече. Дипля рими, разговарям с Бога, въпреки, че Той е все далече. Но упорствам, инатя се здраво. Като магаре съм, ала с рога. И ако някой иска с мен да се задява, да си помисли първо стиска ли му на… носа. Пораснах, но се гоня още със Михалчо. Станах поетеса, брей да видиш ти. Имам книжка даже, редактирана от Балчо и една гора несбъднати мечти. Трудничко заспивам и се смея рядко. В общи линии приличам си на мен… Сираче съм – изгубих татко, но крепи ме панагюрският ми ген. Туй сърце във пазвата не трае. Иска да оправи цялата земя. Все се учи, но едно си знае - да обича и търси любовта. Да броя до десет още ми е трудно. Поувличам се започна ли да споря. Лудичка съм, непораснала и будна.

 

Информация: Петър Чухов

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics