Самобитният Хинко Хинков с изложба в галерия "Аспект", Пловдив

23.03.2017
Снимка 1

 

Галерия "Аспект" представя

Хинко Хинков

изложба живопис

29 март 2017 - 11 април 2017

Вернисаж: 29 март 2017 от 16.00 до 20.00 часа

 

След тригодишна пауза отново в "Аспект" с шестата си самостоятелна изложба гостува Хинко Хинков. Присъствието му на пловдивска сцена се дължи изцяло на галеристката Олга Петрова, която през годините работи усърдно за неговото популяризиране и го направи разпознаваем за публиката под тепетата. Самобитен като творец, самоук като образование, Хинко е приятно изключение в гилдията на художниците – без специализирана подготовка, той е член на Дружеството на плевенските художници и на СБХ и през целия си съзнателен живот се препитава като художник на свободна практика. С годините е успял да развие свой собствен стил, който някои определят като наивизъм, според други е приказен реализъм, но основното е, че е разпознаваем и уникален в изразните си средства. Живописните му платна са наивно-реалистични, техниката му се доближава до графично изображение и рисунка, що се отнася до финото и прецизно изобразяване на детайла. Работи почти изцяло в сферата на пейзажната живопис и рисува реално съществуващи места, като често разработва един сюжет в няколко различни варианта.

В настоящата изложба представя двадесетина живописни платна, рисувани през последните три години. Съвсем естествено преобладават пейзажи от родния му плевенски край, но също така е подготвил и няколко платна, вдъхновени от негови пътувания до Ковачевица и до морския бряг. Картините му са романтични и носталгични едновременно, в тях се усеща копнежът на художника по отминалите времена, когато животът е бил по-прост и по-близък до природата: стари разкривени къщи надничат измежду дърветата, пастири водят животните на паша, самотен силует едва се забелязва сред пищните багри на есенен парк... Няма как да не ти стане мило и топло на душата, да не те докосне истинската, неподправена емоция на художника и да не се възхитиш на способността му да я претвори на платното.

Но Хинко Хинков притежава едно рядко срещано сред хората на изкуството качество, а именно – да не се взема прекалено насериозно: „Когато бях млад художник, ми се искаше да нарисувам всичко, което виждам. Това, което се появяваше на платното обаче, не приличаше на това, което искам. И започнах да се уча. Сближих се с вече утвърдени плевенски художници, като Николай Дабов, Юри Буков, Петко Петков, и се мъчех нещо да прихвана, нещо да си открадна. Минаха доста години и сега, когато се научих вече да рисувам, като че ли забравих какво исках тогава. Оставям възможността на вас да прецените дали нещо съм загубил от преди и дали съм спечелил сега” – споделя той с присъщото си чувство за хумор.

А това можете да направите от 29 март до 11 април в галерия "Аспект".

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics