VIVA ITALIA!: "Траектории на италианското изкуство в СГХГ"

30.03.2017
Снимка 1

 

Софийска градска художествена галерия

представя

VIVA ITALIA!

Траектории на италианското изкуство от ХХ и ХХI век

4 април 2017 – 4 юни 2017

Откриване: 4 април 2017, вторник, 18.00 часа

 

Изложбата

Изложбата представя отделни аспекти в изкуството на Италия от 50-те години на миналия век до днес. В нея са включени 114 произведения на 103 автори. Творбите са част от колекцията на италианския колекционер Карло Пали, а куратор е Лаура Моналди.

Това е първи по рода си опит в България за по-цялостно представяне на съвременното италианско изкуство. Експозицията включва една представителна извадка на италианското изкуство от ХХ и  XXI век - между приемственост и новаторство, между колективното търсене и творческия монолог, между групи, школи и индивидуализъм. Един своеобразен визуален разказ за изкуството в периода след Втората световна война, за няколко поколения автори и за теоретическите оправдания, тласнали отделни творци  в една или друга посока. Този разказ започва през 50-те години на ХХ в. с опитите на отделни творци да се дистанцират от дълбоката връзка с класическото италианско изкуство, търсейки начин за изразяване чрез нетрадиционни форми. Преминава през 60-те и 70-те години, отразявайки превъзмогването на традиционните категории за правене на изкуство. Продължава към важни за ХХ век движения  и достига до неспокойната съвременност, чието изкуство трудно се рамкира в теоретични схеми. Изложбата отразява посоки на развитие в почти всички видове изкуства (живопис, скулптора, фотография, графика, инсталация) и търси допирни точки между визуално-пластичните изкуства, музиката и поезията. Тя преоткрива начини за очертаване на собствена идентичност на италианското изкуство от ХХ и ХХI в.

Организатори

Изложбата е организирана Италианския културен институт в София и Софийска градска художествена галерия и е под патронажа на Столична община.  

На 05 април 2017 в залите на СГХГ ще се състои лекция на куратора д-р Лаура Моналди, която ще представи основи посоки в развитието на съвременното италианско изкуство, отразени в експозицията. Д-р Лаура Моналди е автор и на критическия текст в каталога, съпътстващ изложбата.

 

НАИМЕНОВАНИЯ НА ТВОРБИТЕ

  • МИМО РОТЕЛА, Поздрави от Верона, 1970, Емулсирано платно, 50,5x73 см
  • МИКЕЛАНДЖЕЛО ПИСТОЛЕТО, Голо тяло цвят сепия – Венера Мария, 1962/1974, Сериграфия върху полирана неръждаема стомана, 125х150 см
  • ДЖАНИ РУФИ, Големият финал, 1966, Акрил върху дървени фигури, 118x211 см
  • ФРАНКО АНДЖЕЛИ, Говорещата Капитолийска вълчица, 1963, Цветна гипсова скулптура с дървена основа, 180x145x44 см
  • РОБЕРТО БАРНИ, Закуска на тревата, 1966, Лак и масло върху платно, 167х194 см

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics