Колекционери от Австрия показват творби на Марко Хаджиколев В ГХГ – Пловдив

04.04.2017
Снимка 1

 

Градска художествена галерия – Пловдив

представя

Марко Хаджиколев (1924-2010)

изложба

Откриване: 10 април 2017 от 18.00 часа

 

От 10 април 2017 г. Градска художествена галерия – Пловдив показва творби на Марко Хаджиколев (1924-2010) – един от българските художници, създавали своето творчество основно в емиграция.

Марко Хаджиколев

Роден през 1924 г. в Дедеагач (днешен  Александропулос), още като дете той пристига със семейството си в Пловдив, където учи и работи. По-късно завършва специалността „Илюстрация и оформление на книгата” при проф. Илия Бешков в Художествената академия в София. В Пловдив работи в отдел „Реклама“ на държавното предприятие „Разпространение на филми”.

През 1960 г. Марко Хаджиколев заминава със съпругата си, художничката Надка Трендафилова, на гости във Виена и решава да остане в емиграция. Обявен е за невъзвращенец от тогавашните български власти. Записва се за студент в Художествената академия в австрийската столица и скоро след това Академичният съвет на Академията му присъжда на два пъти наградата „Belobende Anerkenung”. Тя му осигурява за четири години най-високата стипендия. По време на престоя си в Австрия Марко Хаджиколев работи на различни места като: Трикфилм студио (Шпектфилм) за рекламни къси филмчета, в галерии и други. През всичкото това време непрекъснато рисува, продава и излага картини. Става член на Съюза на австрийските художници. Негови творби са купувани от галерии и колекционери във Виена, Вашингтон и други градове по света. Участва в самостоятелни и общи изложби.За първи път се връща в България едва през 1990 г. и отново придобива българско гражданство.

Малко известно е на широката публика у нас, че Марко Хаджиколев е един от най-крупните дарители на НДФ “13 века България”. През месец май 2006 г.той дари 200 свои произведения на Фонда. Сред тях е уникалната серия „Ерос” от 35 графики.

Другите за него

  • Спомен за Мрако Хаджиколев от неговия  приятел Тодор Добрев
 
"През 1946-1947 година в Пловдив е създаден първият работнически самодеен театър „Гео Милев“. Негови основатели са акторът от пловдивския драматичен театър Сашо Симов и актрисата и драматург от същия театър Мария Симова. За сценограф е поканен Марко Хаджиколев, който по това време е хуожник-плакатист на кино „Пикадили“. Всеки понеделник неговите огромни платна с нарисувани сцени от филмите, прожектирани през седмицата, радваха очите на зрителите. Така Марко стана сценограф в театър „Гео Милев“. Радостен съм, че неговото изкуство ще бъде представено пред пловдивската публика.                                          
Марко беше моят най-добър приятел, прекрасен човек и талантлив художник."

Партньорства

Изложбата от рисунки и живопис „Памет за Марко Хаджиколев“ е организирана в партньорство с австрийската галерия „Гамма“ и австрийски колекционери на творби на художника. В нея се представят негови творби, които не са показвани досега у нас. Откриването е от 18.00 ч. на 10 април 2017 в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“ №15.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив 

 

Още по темата в "Диаскоп":

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics