НОВИ КНИГИ: "Бащите не си отиват"

18.04.2017
Снимка 1

 

БАЩИТЕ НЕ СИ ОТИВАТ

Съставител и редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Изд. ICU, София, 25 април 2017
Дизайн на корицата: Люба Халева
Страници: 232
Цена: 15 лв.

 

"Навярно историята на живота на всеки от нас е историята на това, което сме изгубили и как се справяме с търсенето му."

Капка Касабова, Граница

 

  • Книгата

 

„Бащите не си отиват“ е сборник с двайсет и четири вълнуващи изповеди – мъничко тъжни, неизменно светли, нерядко смешни. Разкази за отсъстващите, но винаги присъстващи бащи с техните необятни светове. За уроците, надеждите и важните неща. „Бащите не си отиват“ е книга за нас, които се свързваме едни с други чрез спомените си и намираме общото, повтарящото се – в аромати и звуци, в цветове и случки. Но и за нас, чиито бащи са настояще – нека им се обадим, нека прекараме един следобед заедно. Тази книга е за нас, чиито бащи са съвършените за детското ни съзнание герои, но и за нас, чиито бащи са болка, страх, неосъщественост и отсъствие. Разказите от „Бащите не си отиват“ сменят перспективата, лъкатушат между животите ни и топят снега на спомена, за да се излее от него пречистваща със силата си вода.

„Бащите не си отиват“ е мека и топла, приласкаваща книга.

  • Авторите

Кети Иванова, дъщеря на Ненчо Бързашки
Цветана Кръстева, дъщеря на Кръстьо Кръстев
Теа Денолюбова, дъщеря на Денолюб Николов 
Мария Касимова-Моасе, дъщеря на Хиндо Касимов
Василена Чонова, дъщеря на Стефан Чонов
Марин Бодаков, син на Христо Бодаков
Камен Алипиев, син на Цветан Алипиев 
Силвия Чолева, дъщеря на Никола Чолев
Биляна Курташева, дъщеря на Радослав Курташев
Валентин Дишев, син на Дико Дишев
Катя Атанасова, дъщеря на Богдан Атанасов
Екатерина Петрова, дъщеря на Тилко Петров
Надя Радулова, дъщеря на Цветан Радулов
Зорница София, дъщеря на Недялко Попганчев
Димитър Коцев-Шошо, син на Константин Коцев
Ина Иванова, дъщеря на Тодор Тодоров
Ерна Ангелова, дъщеря на Оханес Харутюнян
Златна Костова, дъщеря на Коста Трифонов
Мариана Де Мео, дъщеря на Йордан де Мео
Манол Пейков, син на Костадин Чонов
Райна Димитрова, дъщеря на Атанас Митев
Елена Панайотова, дъщеря на Панайот Панайотов
Маргарита Велева, дъщеря на Здравко Велев
Василена Мирчева, дъщеря на Красимир Мирчев

 

  • Отзиви

 

„Бащите не си отиват е за живота и за смъртта. За щастието, което „не е банално, защото е лично. За възпитанието като опора. За необходимостта от възхита. За упоритостта да си добър. В тези страници се съдържа и още нещо: един косвено нахвърлян, но рядко убедителен портрет на нацията с елементи история, които тепърва ще свикваме да изговаряме. „Не познаваме своите родители – заявява една от разказвачките. – Какви са били, как е минала младостта им, игрите им, какво са обичали, за какво ги е боляло, какво са си мечтаели в летните нощи, как са се справяли с живота, със своите родители, с липсата на свобода, с липсата на любов? Това нямахме време да попитаме... Между тези корици има и време, и въпроси, и отговори.

Нева Мичева

Това е книга, събрала разкази за двайсет и четирима бащи. Уж двайсет и четирима, а всъщност един – Бащата. Бащата, когото сетивата ни помнят. Бащата, с когото сме били сигурни, че животът предстои. Бащата, с когото си говорим наум. Бащата, за когото няма не мога. Бащата, който е мек като кадифе и топъл като шоколад; чиято прегръдка е миг „съвършено детско щастие“. Бащата, с когото може да сме родени на една и съща дата, или да е достатъчно възрастен, за да ни бъде дядо, или да си отиде „несправедливо“ млад (кога не е?)… или когато ние сме били непосилно малки (кога не сме?). Бащата, чиято липса е една от най-страшните и болезнени форми на „нямане“. Не съществува дума, която да побере тъгата ни. Затова сливаме думите в поток, използваме различни „техники на паметта“ и се надяваме, ако не да свикнем с отсъствието, то поне да не го смятаме за изоставяне.

Невена Дишлиева

 

  • За съставителя

 

Невена Дишлиева-Кръстева (1971) е преводач на художествена литература от английски език и собственик на издателство ICU. Възпитаник на Софийския университет и НБУ. Превела е над 40 произведения от съвременни англоговорящи автори, сред които книги на Филип Рот, Джефри Юдженидис, Зейди Смит, Рана Дасгупта, Крис Клийв, Пиер Мейлак. Преводът й на „Творците на памет“ от Джефри Мур е отличен със специалната награда „Кръстан Дянков“, учредена от фондация „Елизабет Костова“.

Живее в София, но само понякога.

 

Информация: Невена Дишлиева-Кръстева

 

Още по темата в "Диаскоп":

 


 

      © Христина Мирчева