Станимир Видев с интимни портрети на Пловдив в галерия "Аспект"

20.04.2017
Снимка 1

Галерия "Аспект" представя

Станимир Видев

изложба живопис

27 април 2017 – 15 май 2017

Откриване: 27 април 2017 от 18.30 часа

 

Настоящата изложба на Станимир Видев е особена, дълго планирана и премисляна, отлагана и възобновена. Идеята за нея се роди преди около година като събитие, с което да отбележим две значими годишнини в живота на художника – неговата 60-а жизнена и 30-а творческа година. Веднага правя уточнението, че изложбата не е юбилейна, нито има ретроспективен характер – подобна изява би имала съвсем друг мащаб, докато експозицията в галерия Аспект е по-скоро камерна за измеренията на Станимир, дълбоко изстрадана и интимна като усещане.

 

"Преди 30 години се върнах в Пловдив след Академията и не съжалявам. Можех да остана в София, можех да стана преподавател в Академията, но се върнах и започнах като художник на свободна практика – такъв съм бил винаги и до сега – артист. Усетих невероятната атмосфера на моя град, срещнах големи художници: Слона, Йони Левиев, Христо Стефанов, Димитър Киров, Кольо Витковски, Бояджана... Първо седях на края на масата, учех се и попивах, а после те ме допуснаха сред тях. Почувствах се артист, сдобих се със собствено пространство – моето ателие – и имах смелостта да остана свободен творец оттогава и до днес."

Станимир Видев

 

За изложбата си Станимир споделя: „Много трудна изложба, с всяка моя годишнина е така, но тази стана по-различна”. В експозицията преобладават пловдивските пейзажи и той обяснява защо: „Установих, че не мога да рисувам друг град освен Пловдив. Тази негова уникална атмосфера - Капана, Трихълмието, Сахат тепе – за мен градът е знак, той е сцена, усещам го като театър, всяко мое излизане ми носи ново зареждане. Картините ми са портрети на града, който ми е дал толкова много...”. Присъстват и няколко фигурални композиции, фокусирани върху жената като символ на финес и виталност.

Изложбата излъчва носталгичност, това е търсено съзнателно дори в оформлението на плаката, който е почти точно повторение на плаката от първата изложба на Станимир Видев през 1988г. по негов проект. Оттогава е изтекла много вода, много неща са се променили и мисълта, че повечето път е изминат, дава отражение на цялостното настроение на изложбата, но в никакъв случай не я прави тъжна или депресивна. Напротив, по-скоро е израз на преклонение и благодарност към града и личностите, дали толкова много на твореца Видев и които без съмнение ще продължават да го вълнуват и в бъдеще. А на 27 април в 18.30 часа ще вдигнем наздравица за двете важни годишнини в живота на Станимир и ще му пожелаем още много години да ни радва и зарежда със своите прекрасни творби.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics