Интервю с Великденския заек

04.05.2013
Снимка 1

В рубриката "Герои":

Разговор на Стела Георгиева с Великденския заек

Малко преди Великден посетих къщата на господин Заю Баю. Натиснах силно звънеца. Великденският заек тъкмо помагаше на жена си, госпожа Заю Баювица, да закачи едно перде. Той отвори вратата, отвори и  кръглите от учудване очи за оказаното внимание. Влезнахме в къщата. Голямата маса в трапезарията беше тържествено подредена. В средата се мъдреха чудно боядисани яйца. Домакините с усмивка ми предложиха резанче от бухнал козунак с два бадема.

Повечето украси за Великден са във формата на зайци. Как се стигна до това, че зайците да носят великденските кошнички с пъстри яйца?

В древността заешкият род бе считан за свещен. Много са нашите сродници работели като пратеници на бог Фрей и богиня Венера – говореше домакинът, обърнат към прекрасна живописна творба с изображение на богинята на любовта...

След като вдигна чашата си със сладък гроздов сок той продължи:

През пролетта, когато природата се събужда, кокошките снасят много повече яйца в сравнение с другите сезони. По това време яйца могат да се намерят и под някоя ограда или в някой храст на полето...

И затова казват, че тия яйца са снесени от някой заек! – прекъснах събеседника си, тъй като получих проблясък от това, което знаех и неговите обяснения.
 
Господин Заю Баю замърда от удоволствие щръкналите си уши.

Всеки народ има различни великденски обичаи, имате ли любими?

Да! Например у вас, в България, обичай е хората да се чукат с яйца. Удря се връх с връх. Но от старите зайци знам, че на когото се счупи яйцето, той губи борбата и трябва да даде счупеното яйце на победителя. За съжаление тази традиция днес е забравена и всеки победен си изяжда счупеното яйце, но така липсва съзтезателният дух.

Кои други Великденски обичаи от света Ви харесват, имате ли любими Великденски игри?

Виждал съм много  Великденски игри, в които участниците със смях и закачки опитват силите си. Но една от любимите ми е съзтезанието с яйца по наклонена плоскост. Пъстрите яйца се търкулват и което яйце чукне по пътя си друго или  пък което стигне първо на определено място – собственикът на победилото яйце печели останалите. Или печелиш – или губиш!

Кое за вас е голямо нещастие?

Нечестна употреба на дървени яйца с цел печалба!

Идеалът Ви за щастие?

Радостта на дете, което е намерило скрито из ъглите на стаята шоколадено яйце.

Какъв девиз ще препоръчате на нас, българите?

Ще уверя българските деца, че Великден - празникът свързан с яйцата,  никога няма да излезе от мода и ще продължава да носи най-голяма радост! А на българските политици ще кажа: Необходимо е търпение. Празниците се харесват, защото не са всеки ден.

Господин Заю Баю се изтегна  в любимото си кресло и зачете книга. А аз бях любезно изпратена от госпожа Заю Баювица и малките зайчета,  махащи с великолепните си ръждиво червени опашки.
 

 

кадрите са от филма "Чудната петорка" (Rise of the Guardians), компютърно-анимационна екранизация на режисьора Питър Рамси по  книгата "Пазители на детството" от Уилиям Джойс.