"Небесни закрилници на дома" - колекцията на Румен Манов в Криптата на Храм-паметник "Св. Александър Невски".

19.05.2017
Снимка 1

Национална галерия - Музей за християнско изкуство

представя

НЕБЕСНИ ЗАКРИЛНИЦИ НА ДОМА

Kолекция - Румен Манов

23 май 2017 – 25 септември 2017

Откриване и представяне на каталог :

23 май, вторник, 18.00 

Крипта на Храм-паметника "Св. Александър Невски"

 

За първи път в Музея за християнско изкуство се представя изложба, в която всички експонати са от частна колекция, a реализацията на каталога е изцяло финансиран от нейния собственик г-н Румен Манов. Зад това събитие стои дълга предистория. Още през 1982 г. г-н Румен Манов дарява първия експонат от своята колекция на нашия музей. Оттогава до днес той дарява още пет произведения, от които две – „Св. Богородица Живоносен източник“ от 1848 г., дело на Димитър Зограф от Самоков и сребърната мощехранителница с образите на Св. Неделя и Св. Крал Милутин от 1861 г., заемат ключови места в постоянната експозиция.

Последната инициатива на г-н Манов e изложбата ” Небесни закрилници на дома”, в която са подбрани 105 произведения, обединени от идеята да се потопим в света на нашите предци, да надникнем в пропития им с вяра и християнска смиреност дом и да се докоснем до най-сакралната му част – домашния олтар. Да се опитаме да притихнем в ъгъла на опушената от огнището стая и да погледнем към домашната икона, пред която преминава целият живот на семейството – от раждането до смъртта, през молитвата за закрила и прошка.

Колекцията е събирана в продължение на десетилетия. Откроява се с голямото разнообразие на иконографски теми и високото качество на подбраните творби. От домашните триптиси, свързани с масовата продукция от втората половина на XIX век, чиито наивистичен стил доскоро бе етикет за естетиката на домашната икона, тук са включени само няколко образци.

Основната цел на изложбата е да се постави акцент върху духовния свят на християнското семейство и мястото на иконата, пред която чрез всекидневните молитви, споделените радости и болка, търсената закрила и отдадената благодарност към Бога, Св. Богородица и светците-покровители, родители и деца заедно превръщат дома си в „домашна църква“.

Най-голям дял заемат иконите, създадени за индивидуална молитва – домашни иконостаси, триптиси, диптиси и нагръдни икони. Втората група обхваща паметници, създадени за храмовото пространство и нуждите на монасите таксидиоти, но поради различни обстоятелства, сред които и излизането им от култова употреба, променят своето предназначение и част от тях още през XIX и първата половина на XX век са адаптирани към мястото на домашния олтар. Произведенията от двете групи имат отличителна иконография, предопределена от мястото, което са заемали в църквата или в дома, но това което ги обединява, са хората, отправяли молитвите си пред тях.

Представените в колекцията произведения, датиращи от първата половина на XVII до втората половина на XIX век, имат различен произход – Бобошевско, София и Софийско, Мелнишко, Търновско и Трявна, Самоков и региона, Пловдивско, Южното Черноморие, Източни Родопи и Странджа. Пъстрата картина се допълва от произведенията, донесени от поклонниците в Света гора, о. Корфу, Пелопонес и от тези, свързани с преселниците от Северна Гърция, Македония и Румъния. Резултатът от това многообразие предлага възможността да се докоснем до творчеството на автори от различни епохи и етнос. Повечето икони не са подписани, но могат да бъдат свързани с имената на добре познати зографи и художествени центрове.
 

Освен благородната идея да сподели с публиката това голямо богатство, г-н Манов дари двадесет от експонатите на Музея за християнско изкуство. Екипът на музея изказва своята огромна признателност към г-н Манов както за неговата щедрост, така и за подкрепата му в проучванията и популяризирането на християнското изкуство по българските земи.

 

За допълнителна информация: Мариела Стойкова, 0899 228 601

 

На изображенията:
 
1. Св. Богородица Одигитрия 
2. Дейсис, св. Константин и св. Елена, Благовещение и светци
3. Св. Богородица неувяхваща роза с префигурации,  и светци
4. Св. Богородица неувяхваща роза с префигурации, новозаветна света Троица и светци
5. Св. Йоан Рилски

 

 

Информация: Маргарита Андреевска-Пешева , "Връзки с обществеността", Национална галерия

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics