"ПОСОКИ" на ИВАН МИЛЕВ (1897 – 1927) в СГХГ: 120 години от рождението на художника

12.06.2017
Снимка 1

 

                                 

Софийска градска художествена галерия 

представя

Иван Милев (1897 - 1927)

ПОСОКИ

120 години от рождението на художника

17 юни 2017 – 6 август 2017

Откриване: 16 юни (петък) от 18.00 часа

 

 

  • Иван Милев - едно от най-оригиналните естетически явления в България
 
Настоящата изложба бе организирана и се показва пред публиката като израз на пиетет към едно от най-оригиналните естетически явления в българските визуални изкуства от 20-те години на ХХ-ти век, Иван Милев. Същевременно, както и при редица досега осъществени мащабни изложбени проекти, тя отбелязва поредната кръгла годишнина – в случая 120 години от рождението на художника и 90 от ранния край на неговия житейски и творчески път.
 
  • Експозиция е наречена „Посоки“
 
Експозиция е наречена „Посоки“, защото прави опит ако не да илюстрира, то поне да очертае с конкретни творби някои от жанровите (кавалетна и стенна живопис, рисунка, илюстрация, сценография) или тематични зони на артистичен интерес в известната или оцелялата част от пластическата продукция на Иван Милев. Тук могат да се видят произведения, чрез които се проследява връзката с  народностния или приказния елемент в творчеството му,  с религиозната тема, с мистицизма и фатализма, с „Родно изкуство“ и сецесиона, с декоративния стил и с краткия български модернизъм.
 
  • В изложбата са включени произведения
 
В изложбата са включени редица произведения, които днес се съхраняват в частни домове и колекции. Публиката може да се срещне с творчеството на автора, както и с редица негови непознати до сега или непоказвани повече от десетилетия произведения.
В изложбата са включени произведения от ХГ Казанлък, Национална галерия – София, Национална академия, Софийска градска художествена галерия, Национален литературен музей, ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, ХГ Стара Загора, ХГ „Кирил Петров“ – Монтана, ХГ „Христо Цокев“ – Габрово, ХГ Русе и редица частни колекции. Експозицията се реализира в партньорство с Художествената галерия в Казанлък, където днес се съхранява най-голямата част от творческото наследство на Иван Милев. През есента изложбата ще бъде представена и в родния град на художника.
Екипът на СГХГ благодари за съдействието при издирването на част от произведенията на акад. Светлин Русев, проф. Милена Георгиева, проф. Марин Добрев, арх. Александър Тодоров, Емил Чушев.
 
  • Екип на проекта:
 
Филип Зидаров – куратор
Екип на СГХГ работил по проекта: Красимир Илиев, Станислава Николова, Пламен Петров – координация по проекта и трансфер на произведенията
Илинка Чергарова – реставрация
Надежда Олег Ляхова – дизайн

 

Повече за Иван Милев в Уикипедия тук

 

Наименования на творбите:

  • Гурбетчия, 1922, гваш върху хартия, 47,8 х 67,8 см, частна колекция
  • Безсъница, 1920, темпера, гваш върху картон, 25 х 33 см, ХГ Стара Загора
  • Отчаяние, 1923, гваш върху хартия, 44 х 60 см, СГХГ
  • Арапин отвлича бяло момиче, 1923, смесена техника върху хартия, 65,5 х 50,5 см, частна колекция
  • Архитектурен пейзаж, ок. 1919, смесена техника, 18,3 х 15,6 см, ХГ „Христо Цокев” – Габрово

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics