Галерия Ларго се потапя в "В синьо-бялата омая" на варненския художник Светлин Ненов

17.10.2017
Снимка 1

 

Арт Галерия Ларго представя

Светлин Ненов

"В синьо-бялата омая"

изложба – живопис

19 октомври 2017– 08 ноември 2017

Откриване: 19 октомври 2017, 18:30 часа

           

От 19 октомври 2017 год. за втори път в галерия “Ларго” ще гостува със самостоятелна изложба любимият варненски художник Светлин Ненов. Експозицията се нарича „В синьо-бялата омая“ и беше планирана точно преди една година, когато, отново на рождения си ден, Светлин откриваше друга своя самостоятелна изява. Бях много впечатлена от една негова творба от тази изложба, вдъхновена от скорошно негово пътуване в Гърция. Спонтанно го поканих да нарисува и представи в галерия Ларго цяла експозиция, посветена на Санторини, Тасос, белотата и синевата на южната ни съседка. Светлин веднага реагира с ентусиазъм, защото се оказа, че такава идея отдавна зрее в неговото съзнание. Синевата на гръцкото море, такава, каквато няма нигде по света, белотата на скалите, на оградите и на малките къщички, накацали по склоновете, такава, каквато реже очите със своята искрящност, вече бяха се загнездили в неговото сърце. Картините вече явно живееха в неговото съзнание. Понякога нещата се случват на точното място и в точното време. Така се роди тази изложба.

Преди повече от година Светлин Ненов написа този стих:

„В синьо - бялата омая
с накацалите църкви по скалите
нагоре кръстове - ръце протягат -
молитвен унес пълни дните...“

Днес той го посвещава на своята изложба.

В двадесетината творби, подготвени за експозицията, ценителите с радост ще открият познатите и любими теми на Светлин, станали негова запазена марка – платноходи и яхти с издути от вятъра платна; чадъри, разпилени по плажа в сбогуване с лятото; рибарски мрежи, опънати от отрудени ръце, протрепващи самотно в сребристото сияние на нощната луна. Но освен тях Светлин е озарил със светлина стените на галерията, донасяйки картини, пропити от  силно религиозната атмосфера на малките гръцки селца - „Пътят към храма“, „Камбанен звън“, „В синьо-бялата омая“. Малки църквички, камбани, чийто звън отеква в сърцето на зрителя, стълби, побелели от палещите слънчевите лъчи, водещи нагоре, нагоре, към сините небеса, в които сякаш са се враснали сините куполи, увенчани с кръстове. Картините звучат като една изповед на художника, като едно пътуване към миналото и към корените, като едно преклонение.

Очакваме ви на откриването на експозицията с участието на автора на 19 октомври от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 08 ноември. Повече снимки на www.largogallery.com.  

           

Накратко за автора

Светлин Ненов е роден на 19 октомври 1961 г. във Варна. Дипломира се във факултет “Изобразителни изкуства” на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” през 1988 г. Член е на Съюза на българските художници. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на множество отличия: Трета награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1992 г.), Втора награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1996 г.), Награда за най-добър автор на галерия “Дива” (1997 г.), Трета награда на Международно биенале на морска тематика “Марина 98” – Одеса, Украйна (1998 г.), Първа награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1998 г.), Награда за живопис на СБХ на 12-та традиционна изложба на учителите художници – Велико Търново (2006 г.). Живее и работи във Варна.

 

Информация: Нели Вълчева, галерист

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics