Ценни картини от колекцията на КЦМ показва ГХГ - Пловдив

25.11.2017
Снимка 1

 

Градска художествена галерия - Пловдив

представя

Картини от колекцията на КЦМ 2000 Груп

01 декември 2017 - 31 декември 2017

Откриване: 01 декември 2017 от 18.00 часа

Залите за временни експозиции към ГХГ– Пловдив

ул."Княз Александър I" №15

Ценителите на изобразителното изкуство ще могат да се насладят на една от най-старите корпоративни колекции в Пловдив - колекцията на КЦМ 2000 Груп. 

Над 110 платна от български художници, притежание на холдинга от десетилетия, ще бъдат подредени на два етажа в Залите за временни експозиции към Градска художествена галерия – Пловдив, на ул.“Княз Александър I“ №15. В колекцията са включени всички класически жанрове – портрет, натюрморт, фигурална композиция, пейзаж. Представени са 65 автори, които покоряват с богатия колорит и емоционалната експресивност на творбите си и предразполагат към съзерцателност. Една значителна част от художниците са свързани с Пловдив и региона и това не е случайно. Те са определяли в голяма степен уникалността и уюта на това пространство, където днес КЦМ организира своя бизнес.

Експозицията е изключителен шанс да се види нежната и вглъбена „Мадона” (29/23 см) на първия български академичен художник Димитър Добрович (1816-1905) - портрет с близо 130 годишна история. Ще бъдат изложени и двете платна на Цанко Лавренов, които се отличават с уникален рисунък - абсолютно различен от типичния почерк на художника.

Представянето на „Творби от фонда на художествената колекция на КЦМ 2000 Груп“ е щрих към социалния портрет на холдинга, едно споделяне с пловдивчани и гости на града на красотата и смисъла на българското изобразително изкуство. И безмълвно обещание за неговото съхранение.
 

Входът е безплатен – щедър жест към всички почитатели на изкуството отстрана на дружеството.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics