НОВИ КНИГИ: Катерина Стойкова и "Втора кожа"

23.01.2018
Снимка 1

Една книга за призраците от миналото.

Възможно ли е да се справим с тях?

 

***

Добре дошъл, Ужас,

че някой ще прочете това
и ще види колко струваш.
Как не можа
десетки години
да се излекуваш.
Не те ли е срам?
О, не. Срам те е.
Нали и майка ти настояваше:
Не казвай на никого,
че баща ти ни бие,
защото ще помислят,
че заслужаваме.
И аз мълчах, мамичко.
 
 

***

Как си, Дете?

Прогорена от омраза към себе си.

Как си, Дете?

Като накърмена с кръв.

Как си, Дете?

Пропадам от една пропаст в друга.
Не ми се скача от терасата.
Но чакам смъртта.

 

Послание от издателите

Детството в семейство на насилник и алкохолик остава травма за цял живот. В поетична форма с кратки прозаични отклонения Катерина разказва спомените си от най-ранна детска възраст, опитва се да си тръгне от детството, да прости, да забрави. Да се погледне в огледалото без срам.

Как е възможно в едно цивилизовано общество да живеят индивиди, които налагат с принуда волята си върху свои близки, унижават ги, унищожават ги психически и физически? И никой нищо не прави. Никой нищо не казва. Защото "какво ще си помислят хората"! Колко малко от жертвите на домашно насилие дръзват да говорят! В тази книга има всичко, което ни се иска да не се е случвало. Всичко, което може би преживява някой до нас, в съседния апартамент, на съседното бюро в офиса... Едно от големите достойнства на "Втора кожа" е, че вдъхва кураж - да се говори е възможно, въпреки високата цена. Важен е също и постигнатият баланс между болезнена откровеност в личен план и художествена мощ.

Ако познавате хора, които имат нужда от тази книга – пишете ни.

Ако искате да подкрепите усилията ни и да я купите, можете да го направите през сайта на издателството icu-bg.com

Невена Дишлиева-Кръстева

 

Думи за книгата

Втора кожа е книга за миналото, което не спира да е настояще и да боли, обаче е единственото на разположение; книга за семейството като собствена стая и стая за изтезания; книга за негодуванието като бодлива втора кожа, навлечена под първата. Стихотворенията в тази сбирка са тихи, деликатно формулирани заклинания с мощта на неистов крясък.

Нева Мичева

Невъзможно е да свалиш от себе си усещането за допира на Втора кожа. Това е болка, от която не се чистиш. Белег в мозъка. Опитваш се да я потушиш. Но тя пулсира някъде дълбоко в теб завинаги. И така трябва. За да победиш ръката, която посяга отвъд прошката.

Темз Арабаджиева

Втора кожа, която надяваш, за да прикриеш онова, което се случва вкъщи; втора кожа, която не те побира. Книга за вината от неспособността да се прости, за омразата към простилия и забравилия. Започва рязко, забива нокът и не го изважда до края. Не просто разчопля рани -- на обществото, което позволява, толерира семейно насилие; всяка дума реже със своята прямота и неподпровеност. Книга за децата, свити в ъглите на собственото си безсилие, които и трийсет години по-късно продължават да чуват писъците от другата стая. Тежка, истинска, изключително важна книга.

Наталия Делева

 

Дизайн и оформление: Люба Халева
Първо издание
ICU, София
Цена: 12 лв
Формат: 130х210
ISBN978-619-7153-33-0

 

Информация: Невена Дишлиева-Кръстева

 

Катерина Стойкова в "Диаскоп":

 


 

© Христина Мирчева

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!