Петър Краевски: "Операция Райски газ"

18.05.2013
Снимка 1
Отзиви за книгата на Петър Краевски "Операция Райски газ"
ИК "Жанет 45", 2013
оформление Димитър Келбечев,
редактор Здравко Попов
 

"Петър Краевски не отскоро си е извоювал имe на млад, все още, автор, който пише и публикува чудесен хумор в стихове – хумор изящен и остроумен, откъдето и да го погледнеш. Същите щастливи белези наблюдаваме в разказите от „Операция Райски газ”. В творбите на Петър Краевски са налице много силни и свежи попадения, което ме кара да вярвам на този автор."

Здравко Попов
 


"Краевски, без да е краен, се доказва като безкраен талант... И новата му сериозна книга продължава навика му да пише шеговитата, но не и шегаджийска проза... Успех в лова на читатели!"

Румен Леонидов


"В „Операция Райски газ” ще усетите за пореден път удоволствието от срещата с един талантлив сатирик. Писател, който умее да те води из лабиринтите на своето остроумие, да те разсмее бурно и да те накара да се впечатлиш от пошлостите и грозотията в живота. Която отново ни е представена с финес и достатъчно чувство за мярка. Малко са истинските, талантливи сатирици от средното поколение у нас. Е, сред тези “малко”, мащабно място е заел Петър Краевски. Утехата е, че е от средното поколение, както казах. Което значи, че има време да радва още своите почитатели с нови книги в бъдеще."

Петър Софрониев

 

"Поет и белетрист, Петър Краевски е талант, който демонстрира жанрово разнообразие, като неговата стихия определено е в диапазона на хумора и сатирата. Новата му книга с хумористични разкази „Операция Райски газ” е весел калейдоскоп на граничещите с абсурда щуротии, които изобилстват в нашето време.  Иронията, с която са поднесени, обаче съвсем не ги прави по-приемливи, а ни подсеща за нещо съществено: когато човек се смее, твърде често положението е много сериозно.  А точно когато се смее, сатирикът си показва зъбите. Което определено ни кара да се замислим. Но пък и това е ролята на истинската сатира."

Васил Сотиров, сп. "Знаци", май, фестивален брой, 2013

 


 

"През този семестър би трябвало да преподавам на третокурсници по журналистика дисциплината публицистика и художествена критика, като, разбира се, бих искал да илюстрирам жанровите рецепти, които им диктувам, с най-добри образци от текущата практика. Това е невъзможно, тъй като с годините осъзнавам, че всъщност преподавам Червената книга на изчезващите журналистически жанрове – жанрове, вкупом всички съгрешили и вкупом всички излишни станали... Днес, освен в един всекидневник и в един седмичник, читателят трудно може да срещне добър фейлетон. Или добър хумористичен разказ. Аз, прочее, не знам къде минава границата между художествения хумористичен разказ и журналистическия фейлетон. Въпросната граница е исторически подвижна. Още по-гъвкаво тя се движи, когато я охранява  (охранява ли я въобще) майстор като Петър Краевски. Всъщност, „Операция Райски газ” ми стана още по-симпатична книга, когато установих, че Краевски прави това, което аз бих искал, но нямам таланта да правя. Той е изпечен литературен трафикант – контрабандира превъзходни литературни похвати, за да очертае ясно неприятни социо-културни факти. Привидно единствено журналистически факти. Аз не съм сигурен доколко този подход към „Операция Райски газ” ще го удовлетвори, но за мен това е далеч по-голямата похвала, а не да се ограничавам единствено в дебрите на ненужно привилегированата белетристика.

Невъзможността, нещо повече, нежеланието да категоризирам неговата книга било само като литература, било само като фейлетонистика е първият сигурен знак за нейното качество.

А аз наистина много се смях. На места на глас. И ще продължа да дълбая тъкмо в тази посока – памфлети, в които да полага света на всъсъжение, може да напише всеки отракан автор. Лесно е да осмиваш. Трудно е да разбираш света в хумористични разкази. Да се смееш топло, кротко, незлобиво. Най-много по моему в „Операция Райски газ” го отнасят модернистичните напъни на младата, самозвана и, съгласен съм, много провинциална българска интелигенция. Аз разпознах софийски типажи, които, сигурен съм, Краевски не познава. Разпознах хора, които се смятат за по-големи и по-значими, а всъщност са по-малки и по-нищожни – и Краевски добродушно показва това разминаване, като съхранява целия живот в разминаването... Колко много български поети в Берлин съм виждал (визира се разказа „Мила Родино”)...

Във време, в което смешното само по себе си изчезва или става медийна смешна страшка, Петър Краевски удържа границите на здравия разум, предлагайки ни убедителна критика на модерността и нейните български перипетии на всички равнища. Аз разпознавам толкова много поводи за смях. Смях, който съм пропуснал в тъгите си и омерзението си, а той е щял да ме спаси от тях.

Най-големият проблем е не когато социалните критици критикуват, а когато ни показват какво според тях не подлежи на критика. Затова със страх пристъпих към стихосбирката „Сомнамбул” на Петър Краевски – дали тя ще ме разочарова. Не и не. Прочетох неговото „Бълнуване”, което гласи: Поезията е сълза / в око на присмехулник. Затова нека завърша така: „Операция Райски газ” е сълзата в око на присмехулник.

На добър час."

Марин Бодаков, за премиерата на книгата в София, 23.04.2013, в. "Култура"

 


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Петър Краевски е роден на 16.08.1969г. в Пловдив. Завършва Английската гимназия в града и ПУ „Паисий Хилендарски”, специалност английска филология. Член на Дружеството на пловдивските писатели, автор е на книги с хумор, сатира, поезия и проза:

- „Стриптийз по всяко време” (ИК „Шут”, 1990 г.), афоризми

- „Вятър от консерва” (ИК „Златен муфлон”, 1992 г.), сатирична поезия

- „Ало, как сте?” (ИК „Жанет 45”, 2001 г.), сатирична поезия

- ”Сомнамбул” (ИК „Жанет 45”, 2006 г.), стихосбирка

- „Чат или Сбогуване с Аркадия” (ИК „Жанет 45”, 2009 г.), роман

- „Операция Райски газ (ИК „Жанет 45”, 2012 г.), сборник с хумористични разкази.

Петър Краевски е лауреат на конкурси за поезия, проза, сатира и медии, последните от които:

- Националната награда „Светлоструй” за най-добра поетична книга на извънстоличен автор за периода 2006-2008 г.

- лауреат на логото „SMS поезия” в Националния конкурс за поезия на НДК, 2006 г.

- първа награда в Националния конкурс „Още стихове за вечните неща”, 2006 г.

- първа награда в сатиричния конкурс „Очи за себе си”, 2006 г.

- първа награда в първия Национален сатиричен конкурс, организиран от БНР в Кубрат, 2007 г.

- първа награда на списание „Едно” за кратък разказ, 2007 г.

- специална награда за поезия на „Кулски поетичен панаир”, 2007 г.

- доктор хонорис кауза на в. „Пловдивски университет”, 2009 г.

- първа награда за авторското хумористичното предаване „ПЕТКРАСКИ” на международния медиен конкурс в Албена, 2002 г.

- специалната награда за авторското предаване „ЕТНОФОРУМ” на международния медиен конкурс в Албена, 2002 г.

- номиниран на радио конкурса “Prix Europa” в Берлин, където е бил и жури в раздела „радиопредавания”.

- режисьор е на документалния филм „Живата енергия”, който е с номинация на конкурса „Осма муза” в НДК.

Книгата на Петър Краевски „Ало, как сте?” официално е обявена за най-продаваната книга за ноември 2001 г. в книжарница „Отец Паисий”.

Петър Краевски е бил редактор и/или сътрудник на хумористични рубрики или статии в пловдивски вестници като „Глас”, „Пловдивски новини”, ”Провинция”, „Марица”, „Денят”, „Вариете”, „Гаф” и др. Сътрудничи в много национални издания за литература, напоследък – в списанията „Страница”, „Пламък”, „Околчица”, „Море”, „Знаци”, „Световете”, „Едно”, „Културна палитра” и др. Сътрудничи на литературни сайтове като: „LiterNet”, „Public Republic”, „Литературен свят”, „Словото”, „Litclub”, „Факел” и др. Сътрудник на национални сатирични издания като в. „Стършел”, в. „Тримата глупаци”, в. „Пардон, в. „Кукер”, в. „Кукуригу” и др. и в страници за литература на в. „Труд”, в. „Стандарт”, в. „Преса” и др. Редовен сътрудник на Българското национално радио, редакция „Хумор и сатира”. Автор на текстове за фестивала на сатиричната песен „Златният кос”. Автор и един от изпълнителите в хумористичния радио-пърформанс „Петлю”, издаден на компакт диск. Бил е организатор на Националния конкурс за поезия и сатира „За един по-човечен свят”.

Петър Краевски е бил автор и водещ на забавни и сатирични радио и телевизионни програми. Бил е главен сценарист на телевизионното предаване „Звездно вариете” по VTV, главен сценарист на следобедния блок „В неделя със...” по БНТ1, сценарист и водещ на радио и телевизионното предаване „ПЕТКРАСКИ”, на пловдивското радио ток-шоу за култура „Купе”, нощни блокове и предавания за поезия, хумор и сатира в ефира на Пловдив, София, Стара Загора, Ямбол, Бургас и др.

Петър Краевски е съставител на сборниците с поезия и сатира „За един по-човечен свят”, в които са включени наградените и номинирани творби от едноименния конкурс за годините: 2001-ва, 2002-ра, 2003-та, 2004-та.

Петър Краевски присъства като автор в сборниците:

  • „Антологията на българската епиграма”, ИК. „Чернат”, 2003 г.
  •  „Антология – мисли и афоризми от български автори”, ИК. „Славена” 2009 г.,
  • „Антология на балканския афоризъм”, съставител – Васил Толевски, Македония, 2008 г.
  • издание с наградени разкази на списание „Едно”
  • Един от двамата българи, представени в италианското издание за световни афоризми

 


 

текстовете и снимките са предоставени от автора Петър Краевски

снимките са от премиерата на книгата "Операция Райски газ" в София -
с Марин Бодаков и Петър Софрониев