Излезе от печат алманах Любослов 2017

14.02.2018
Снимка 1

Излезе новият брой на алманах "Любослов"!

Алманах "Любослов" се издава от "Съюза на българските писатели в САЩ и по света" в Чикаго. На 24 май 2018 годишникът ще бъде представен отново в Библиотеката на Конгреса на САЩ във Вашингтон (Library of the Congres).

Съставители са Виолина Иванова и Симеон Гаспаров, графика и предпечат - Нели Иванова - Кехайова, художник на корицата - Иво Рафаилов.

В годишника участват 45 български автори.

 

Авторите по азбучен ред:

Ангел Колев

Валентин Дишев, Васко Кръпката, Весела Тотева, Весела Фламбурари, Весислава Савова, Виолета Христова, Виолина Б. Иванова, Владимир Шумелов

Георги Атанасов, Георги Витанов Богат, Георги Гаврилов, Гергана Егова - Динева

Джуди Ръсел, Добри Карабонев

Ели Видева, Емил Тонев

Здравка Владова - Момчева, Здравка Евтимова, Златна Костова

Ива Саид, Иван Тодоров, Иво Рафаилов, Иглика Дионисиева, Илия Консулов, Илко Славчев, Ина Иванова

Йото Пацов

Кева Апостолова, Костадин Жеков

Людмила Билярска

Мария Донева, Мария Спирова

Наско Гелев, Наталия Иванова, Невена Борисова, Николай Милчев

Пенчо Ковачев, Първолета Маджарска

Светлин Трендафилов, Сияна Василева

Христина Мирчева

Цветелина Георгиева

Юлия Дивизиева

 

Симеон Гаспаров споделя:

Искам да благодаря на авторите, които с творбите си го направиха толкова разнообразен и интересен. Благодаря ви! Истинска радост бе за нас да ви четем! Продължавайте все така!

Не на последно място искам да благодаря на държавните институции на България и САЩ, а и на всички наши приятели и симпатизанти от цял свят, които ни окуражават, подкрепят и също като нас искат българското слово и литература да продължава да ги има - не само в родината, но и навсякъде по света.

Когато преди шест години започвахме работата по "Любослов", избрахме няколко принципа, които да следваме. Единият бе да откриваме пишещи на български автори навсякъде по света. Другият - да търсим разнообразието в текстовете - поезия, проза, пътепис, очерк и т.н. Колкото по разнообразни, толкова по-добре. И третият, може би най-важен - ние искахме да намираме и даваме път на млади автори. Да ги стимулираме да пишат, да творят и въпреки трудностите на живота да не се срамуват или пък страхуват да мечтаят.

В този брой на "Любослов" мисля, че сме успели да постигнем тези три основни принципа. Нещо повече - за първи път на страниците на алманаха има текстове на 16 годишна ученичка от България. Това е Сияна Василева, която, живот и здраве, на 24 май може би ще бъде най-младия български автор, който ще влезе с творбите си в библиотеката на Конгреса на САЩ.

В новия брой на "Любослов" има творби на поети с китари, на поети без китари, но пък също така много добри поети и поетеси. Има разкази, пътеписи, дори има и част от автобиографичната книга на журналистката от БТВ - Весела Тотева, за това как се е преборила с наркотиците. Има много, много интересни и разнообразни творби. Някои от авторите познавате, някои са нови, но всичките текстове в алманаха са много оригинални и интересни.

Да не забравя да благодаря и на Васко Кръпкатa, който ни подари негови дискове да продаваме, та успяхме да позакърпим малко бюджета на Съюза!

 

Информация: Виолина Б. Иванова, Симеон Гаспаров

Снимки: Симеон Гаспаров

 

Още по темата в "Диаскоп":

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!