Николай Няголов и Николай Савов: С бронз и живопис посрещат Баба Марта в галерия Аспект, Пловдив

25.02.2018
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Николай Няголов - живопис

Николай Савов - скулптура

01 март 2018 - 21 март 2018

Откриване: 01 март 2018 от 18.00 часа

 

В деня на най-българския празник, Баба Марта, в галерия „Аспект“ за пръв път заедно се представят двама обичани пловдивски творци – живописецът Николай Няголов и скулпторът Николай Савов. Представители на едно поколение и на една школа – тази на Великотърновския университет, двамата са свързани не само професионално, но и чисто приятелски.

Идеята за съвместната изложба дойде от Николай Няголов: след успешната им обща изява в галерия „Форум” в София пловдивската публика също да има възможност да се наслади на едно споделено от двамата преживяване. В тази връзка може да тълкуваме символично дори заглавието на картината на Няголов, която той реши да постави върху плаката и поканата – „Споделена ябълка”.

В изложбата в „Аспект“ ще бъдат експонирани приблизително двадесет и пет картини и десетина пластики. Творбите и на двамата са плод на работата им през последните една-две години и не са показвани пред публиката в Пловдив.

Николай Няголов се презентира с картини предимно среден и малък формат, няколко от които са показани за пръв път на изложбата в София, а останалите ще имат своя дебют в пространството на галерия „Аспект“. Тематично живописните му платна продължават да изследват идеята на предишната му изложба, наречена от него „Серендипити”, а именно – да търси и пресъздава в картините си щастливите случайности, доброто и позитивното, да ни убеждава, че да споделяш, е нещо прекрасно и обогатяващо.

Бронзовите пластики на Николай Савов са обединени в три цикъла: „Пазителите”, „Движещи се обекти” и „Времето”, като в последния представя уникални пластики-часовници.

Съвместната изява на двамата адаши в галерия „Аспект“ ще продължи три седмици. Изложбата може да бъде видяна до 21 март 2018 г.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!