Да си спомним за художника Атанас Згалевски (1940 – 2008) с изложба в ГХГ - Пловдив

10.03.2018
Снимка 1

 

Преди няколко месеца си припомних картините, които бях създал досега и разбрах, че, без да осъзнавам, бях рисувал идеята на стените от “моя град”, стените на моя отминал живот. Познавах много стени - от някои от тях са останали само камъчета, други са изчезнали отдавна, но те съществуват във времето - опитвах се да ги построя повторно, за да ги загубя и разруша отново.

Питах се дали сенките на две божества от миналото на моя град не се сражават и до днес за власт в душата на всеки от нас. Едното божество представлява животът - веселие, плодородие, земята, фалическото диво страхопочитание, в съществуването на които всичко изчезва и умира, всичко личностно потъва във вечността на природата, запазвайки само страданието и болката от неговото изчезване. Другото божество, диаметрално, спокойно, светещо ярко, но сдържано, което се стапя в ефимерността на мечтата, не само символизира хармонията, но е самата хармония.

Реших, ако това е вярно, по-добре да оставя временно тия два принципа, тия две сенки от миналото, да продължават да се противопоставят и борят за мощ в моите картини.

Атанас Згалевски, Ню Йорк, декември 1993 г.

Размисли на художника, открити сред неговите записки на отделни листове.

 

Градска художествена галерия - Пловдив

представя

Атанас Згалевски (1940-2008)

изложба

12 март 2018 - 25 март 2018

Откриване: 12 март 2018 от 18.00 часа

Зали за временни експозиции - Втори етаж

 

Изложбата

Близки и приятели на пловдивския художник Атанас Згалевски – Згала съвместно с Градската галерия организират изложба с негови живописни творби. На втория етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ 15 ще бъдат подредени 40 платна, предоставени от семейството му, от частни колекционери и от обществени институции. Двадесет от изложените произведения са от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив. Включена е представителна негова творба и от фонда на ОИ „Старинен Пловдив“.

За художника

Атанас Згалевски – Згала е живописец, сценограф и дърворезбар от пловдивската група. Роден е на 24.10.1940г. в Пловдив. Той е дългогодишен художник-постановчик на пловдивския Държавен куклен театър. През 1975-1976г. изработва дърворезбите в къщата на Хаджи Лампша в Стария град ( "Балабановата къща"). Атанас Згалевски има значителни заслуги по спасяването и опазването на античните мозайки от археологическите разкопки в центъра на Пловдив. Член е на СБХ от 1960г., за няколко години е в ръководството на Дружеството на пловдивските художници.

През 1990 г. заминава за Мюнхен, за да работи в студио за анимационни филми. От 1991 г. се установява в Ню Йорк, САЩ, където остава до края на живота си. Работи в областта на абстрактната живопис в Грийнпойнт, Бруклин. Излага свои творби в редица американски галерии. Две негови картини са откупени и включени във филма на Пол Остър “Лулу на моста”.  Картини на Згалевски притежават публични и частни галерии в България, Европа и САЩ. Художникът умира след кратко боледуване на 18.02.2008г. в Ню Йорк.

Изложбата в негова памет ще се открие на 12 март от 18 часа. Очаква се на събитието да присъстват дъщеря му Цвета Згалевска, както и негови приятели от Съединените щати и различни европейски градове. Експозицията ще е достъпна за публика до 25 март.

                                                                                                                                         

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!