"Картини от една колекция" в галерия Ларго, Варна

17.05.2018
Снимка 1

Арт Галерия Ларго представя

Картини от една колекция

сборна изложба – живопис

Васил Стоев, Генко Генков, Дечко Узунов, Димитър Буюклийски – Мичи,

Димитър Киров, Иван Стратиев, Илия Желев, Недко Итинов,

Ставри Калинов, Станимир Видев, Христо Кралев

18 май 2018 – 06 юни 2018 

Откриване: 18 май 2018 от 19.00 часа

 

На 18 май от 19:00 часа в Арт Галерия Ларго ще се открие сборна изложба – живопис „Картини от една колекция”. Изключително представителната експозиция включва творби на едни от най-знаковите, обичани и търсени български художници, творили в последните 100 години в България – Дечко Узунов и Генко Генков, Димитър Киров, Илия Желев и Недко Итинов, Васил Стоев и Станимир Видев, Иван Стратиев и Христо Кралев, Ставри Калинов и Димитър Буюклийски – Мичи. Все плеяда майстори на четката и колорита, всеки от тях оставил или оставящ ярка и незабравима следа в историята на съвременното българско изкуство.

Един от най-големите майстори на съвременната българска живопис Дечко Узунов е представен в изложбата с четири акварела с така характерните за него етюди с голи тела и портрети. От колосалния Генко Генков ценителите ще могат да видят „Портрет на млада жена”, рисуван през далечната 1962 година. От пловдивският гений Димитър Киров в изложбата са показани три изключително мощни и въздействащи творби, изпълнени с масло.

Плеяда съвременни пловдивски художници ще могат да видят варненци в настоящата изложба. С по две творби се представят любимите и на критиката и на ценителите Станимир Видев, Васил Стоев и Недко Итинов. Честият гост в немските изложбени салони Илия Желев е представен с три пейзажа, изпълнени с неговия разпознаваем стил и неподражаем колорит.

За втори път в изложба в галерия Ларго ще видим творби на добричкият магьосник на четката Христо Кралев. Четири добруджански пейзажи, изпълнени с неговия характерен начин на работа – богатство на цветовата палитра, преплитане на фолклорни мотиви и художествени интерпретации на селския бит ще видят посетителите на галерията.

За пореден път ще представим и друг великолепен съвременен български творец – Иван Стратиев участва с шест невероятни маслени картини, при които интересното е, че вместо рамки платната са обрамчени от стари черчевета от прозорци.

С по една творба в колекцията участват и други двама колоси на съвременната българска живопис – Ставри Калинов и Димитър Буюклийски – Мичи. Колоритният и като човек и като художник Калинов е представен с много въздействащата „Кукери”, а Буюклийски – с едно от неговите разпознаваеми великолепни голи тела.

Повече снимки от новата изложба можете да видите на www.largogallery.com. Очакваме ви на откриването на изложбата на 18 май, петък, от 19:00 часа и в Нощта на музеите и галериите в събота, 19 май до 23:00 часа в галерия „Ларго“ на ул. Хан Крум № 8.

 

Информация: Нели Вълчева, галерист

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.