ПОЛСКО СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО: "Авангард - Hommage" в Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство

12.06.2018
Снимка 1

Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство

и

Полски институт в София

представят

Авангард - Hommage

Полско съвременно изкуство

14 юни 2018 – 22 юли 2018

Откриване: 14 юни 2018, 18.00 часа

САМСИ, бул. „Черни връх“ № 2

 

По случай 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша

 

Изложбата представя

Koлекция II на Галерия Арсенал-Бялисток 

Колекцията е създадена през 1990. В периода 2005 - 2016 тя е попълвана със съвместните усилия на галерията и Подлаското сдружение за изящни изкуства в рамките на програмата „Знаци на времето”. Изложбата  представя най-важните явления в полското изкуство и отразява промените в културата след периода на трансформация.

Моника Шевчик, директор на Галерия Арсенал икуратор на изложбата, разказва: “В Полша 2017 бе обявена за Година на полския авангард. Това ни накара да се замислим не само за формата на авангарда от 1920-те или на неоавангарда от 1960-те в Полша, но и за състоянието на изследванията на тези явления и значението им за нас днес. Най-интересен ни се струва въпросът по какъв начин съвременните артисти асимилират и претворяват опита на авангарда и дали съзнателно посягат към неговите инструменти. Дали  той е бил вдъхновение за тях, дали е повлиял върху формирането на техния начин на изразяване. Тук ние не посягаме към целия спектър на полското изкуство, а само към малък фрагмент от една колекция, но дори и тази малка частица потвърждава основателността на задаваните въпроси“.

Представени са творби и видеа на най-известните съвременни творци:Пьотр Босацки, Рафал Буйновски, Ярослав Козакевич, Наталия ЛЛ, Норман Лето, Збигнев Либера, Пьотр Лакоми, Анна Молска, Йоанна Малиновска, Даниел Малоне, Maлгожата Неджелко, Eва Партум, Збигнев Варпеховски, Юлита Вуйчик, Kaролина Здунек.

 

За допълнителна информация:Светла Каранешева

Полски институт в София, 02/981-09-07

 

Информация: Ваня Кубадинска, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.