Български автори в чужбина: Владимир Златков и Филип Георгиев с дървопластика и абстрактна живопис в ГХГ - Пловдив

08.07.2018
Снимка 1

Градска художествена галерия – Пловдив

представя

Владимир Златков (Германия)

Филип Георгиев (Австрия)

дървопластика и абстрактна живопис

15 юли 2018 - 05 август 2018

Откриване: 15 юли 2018 от 18.00 часа

Залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I" №15

 

Градската художествена галерия продължава поредицата от изложби, чрез които среща пловдивската публика с български творци, живеещи в чужбина.

В неделната вечер на 15 юли ви предлагаме нова среща с изкуството на наши сънародници, създавано извън пределите на страната. От 18.00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15 Филип Георгиев (Австрия) и Владимир Златков (Германия) ще представят своята съвместна изложба. Младият Филип за първи път показва изкуството си в България - родината на своя баща. Той е роден на 17 декември 1987 г. във Виена, Австрия. Не започва веднага да рисува живопис. В австрийската столица се обучава в реставраторско ателие, първите му опити са в дърворезбата. Посещава курсове по рисуване и резба в Центъра за култура и образование „Щифт Герас“. По-късно взима уроци при известния художник акционист Ото Мюл. Филип Георгиев е последовател на виенския фантастичен реализъм, както и на известния австрийски художник, скулптор и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Постепенно младият творец изгражда свой почерк в абстрактния стил, с който постига успех.

Владимир Златков се представя с дървопластика в съвместната им изложба. Той е завършил дърворезба в Художествената академия в София през 1981 г.

Преподавал е във Виена, а от години живее и работи в Германия.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 5 август.

 

Кой кой е?
 
 
  • Владимир Златков е роден на 14 август 1947 г. в Кочериново, малко село близо до прочутия Рилски манастир, където прави и първите си опити в дърворезбарското изкуство. През 1970 той постъпва като послушник в манастира. По препоръка на игумена Калиник получава стипендия за Художествената академия в София. През 1981 завършва с отличие специалността дърворезба. Първата си изложба Златков открива във Виена.

От 1984 до 1996 е гост-доцент в Центъра за образование и култура „Герас“, Австрия. От 1988 постоянно живее във Виена, където работи като художник на свободна практика. Там е привлечен от красотата на стила сецесион, австрийския вариант на югендстил в Германия, от който черпи вдъхновение за творчеството си.

От 1991 живее със семейството си в Хьокстер, Германия. Той поддържа интензивни контакти с родината си и получава редовно поръчки както от църковни институции, така и от частни лица. Много от творбите му се намират в частни колекции в България, Германия, Гърция, Холандия, Швейцария, САЩ.

За духовното начало в своето изкуство артистът споделя:

"Над царските двери на иконостаса в Рилския манастир е изписано Божието Око. По време на дългогодишното ми пребиваване в манастира това Око ме впечатляваше особено много. Всеки път, влизайки в църквата, подгледът ми се отправяше нагоре към това втренчено, всевиждащо Око.

Това Око ме придружава през целия ми живот, то се превърна в неизбежна, специална тема в моите произведения. Очевидно е присъствието на Окото и в дървопластиките, с които участвам в съвместната ни изложба с младия даровит художник Филип в Градската художествена галерия на Пловдив".

  • Филип Георгиев е роден на 17 декември 1987 г. във Виена, Австрия. След завършване на гимназия се обучава в реставраторското ателие на своя баща Любомир Георгиев. От ранните си години има интерес към изобразителното изкуство, а първите му опити са в дърворезбата. Посещава курсове по рисуване и резба в Центъра за култура и образование „Щифт Герас“ в Австрия. По-късно е привлечен от живописта. Взима уроци при известния художник акционист Ото Мюл.

Филип Георгиев е последовател на виенския фантастичен реализъм, както и на известния австрийски художник, скулптор и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Постепенно младият творец изгражда свой почерк в абстрактния стил, с който постига успех.

Излагал е свои произведения във Виена, а самостоятелните му изложби във Фридрихсхоф през 2013 и 2015година  му донасят известност и много откупки. От няколко години работи като художник на свободна практика  във Виена.

Филип за първи път се представя със своя изложба в България.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.