Георги Чепилев: "Лъчезар Станчев и неговият принос за развитието на българския стихотворен комикс"

28.09.2018
Снимка 1

Лъчезар Станчев влиза в българската литература с поколението поети, които се проявяват след априлските събития на 1925 г. Той е поет-лирик, автор на произведения за деца и преводач.

Първите му работи отразяват борческия дух и идейния кипеж на епохата. По-късно тематиката му се разнообразява и в лириката му под западноевропейско влияние прониква интелектуализмът: „Безшумни дни”, стихотворения (1930); ”Пролет на булеварда” стихотворения (1933); „Хора по стрехите” стихотворения (1935); „Земя под слънце” стихотворения (1939); „Пробив” стихотворения (1948); „Завинаги в сърцата” стихосбирка” (1955); „Слънце огрява Балкана” поема за юноши (1961) и др.

Лъчезар Станчев е плодовит автор на произведения за деца. Съредактор и издател е с брат си Емил Коралов на седмичен вестник за юноши и библиотека „Весела дружина“ (1933 – 1948). Издател-редактор е на библиотека „Герои“ (1940 – 1943). Той показва твърде голяма изобретателност в творчеството си за най-малките. Неговият стих е лек, а езикът му плавен.

Децата растат невероятно бързо, не само физически, но и в интелектуално отношение. Това, което е било „вчера”, не е „днес”, това което е било преди 10-15 г., като че ли никога не е било. Но произведенията на Лъчезар Станчев са оригинални във всяко отношение и така те догонват съвременния живот. Това богатство, този цвят е идилията, възгледът на автора, че чистотата на детето, неговата смелост и откровеност, трябва да е фар в творческия път.

Сътрудници на седмичния вестник за деца и юноши „Весела дружина” са известните писатели: Елисавета Багряна, Калина Малина, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Атанас Далчев, Никола Фурнаджиев, Атанас Душков, Константин Петканов и др. Във вестника публикуват и двамата братя редактори.

Ето какво е отпечатано в бр.29 от 21 март 1934 г.:

"Купете си веднага книгата "Лудориите на Летка Бежковата братовчедка". Тази книга N 5 от библиотека "Весела дружина" е написана от Лъчезар Станчев - автор на Бежко, Караман, Бързолет и Чичо Тон, с които читателите на Весела дружина и на сън се смеят. Който обича Бързолет и Бежко, ще си купи и много интересните и забавни приключения на Летка.

Цена 2 лв. Продава се по будките и книжари."

 

Тези произведения са комикси – образ и слово в синтез.

Интересен е следният факт: след като се публикуват във вестника, произведенията се отпечатват и в самостоятелна книжка. Любопитното е, че подредбата на кадрите се изменя.

За радост „Диаскоп” може да покаже репродукции за сравнение - страници от „Чичо Тон ветрогон (весел пътник със балон)”, отпечатани във вестник „Весела дружина” и книжката „Весел пътник със балон” от библиотека „Герои” от 1943 г. Това е поучително за авторите на конкурсни комикси. В бр.21  на "Весела дружина" от януари 1934 г. „Чичо Тон ветрогон” е отпечатан отново: „В миналия брой картинките на Чичо Тон не бяха излезли ясно и затова ги даваме отново”. Следва пояснителен текст: "Ето го Чичо Тон. Той прави снимки за едно софийско кино. Отива на Божурище и се качва в един чуждестранен балон. После вместо да слезе на земята, литва по света да прави весели снимки. По надолу ще видите как продължават приключенията му". Следват стиховете, описващи приключенията: "В двадесет и трети брой вижте що направи той!".

Пояснителен текст за въведение в самостоятелната книжка от библиотека „Герои” не е даден. Илюстрациите са на Вадим Лазаркевич. Много интересно е, че Лъчезар Станчев пише стихове по чуждестранни комикси, не само превод на творбата. В международната енциклопедия Lambiek, когато представяхме през 2009 г. „Веселите приключения на Свирчо”, в писмо редакторите изразиха своя възторг – веднага разпознаха Свирчо. Но както се каза, стиховете към тези картинки от комикса са оригинално творчество, напр при „Свирчо и доброто куче” стихотворението е извън кадрите, под които има разяснителни надписи. Докато при образеца, който публикуваха в Lambiek  - „Цветна притурка на Весела дружина” бр. 1, стиховете са под кадрите, а вътре в тях е оригиналният текст.

Много важно е да се направи задълбочено изследване на творчеството на Лъчезар Станчев в областта на комикс изкуството, защото ще бъде принос към езика на българския стихотворен комикс.

 

 

Още по темата в "Диаскоп":
 

ЮБИЛЕЙНИ ДАТИ: "110 години от рождението на Лъчезар Станчев"

НОВИ КНИГИ: Лъчезар Станчев и "Капка"

Лъчезар Станчев: "Чичо Тон ветрогон, весел пътник със балон"

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.