НОВИ КНИГИ: Никита Нанков и "Аметисти & ахати"

22.10.2018
Снимка 1

 

На 25 октомври 2018 (четвъртък) от 18.30 часа в Книжен център "Гринуич" (бул. "Витоша" 37) ще се състои премиерата на стихосбирката на Никита Нанков "Аметисти & ахати" (СОНМ, 2018).

Книгата ще бъде представена от Митко Новков, от автора, пристигнал специално от Китай, и от актьорите Валентин Ганев и Руси Чанев.

 

Авторът за книгата

Книгата ми “Аметисти & ахати” е стихо-рисунко-постройка, разказ за това, как поезията на ХХI век и поезията на ХХ век се гледат една друга. И сега - малко поетична математика. Първата част: “Аметисти: неокласика”, се състои от дванайсет тройки стихотворения, разделени с дванайсет рисунки, редящи се от сложното към простото. “Аметисти” разказва в традиционен стих за онова, което прави живота безсмислен (първите пет тройки), а след това и за онова, което го очовечава (следващите седем тройки). Вторият дял: “Ахати: неоавангард”, включва 37 неоавангардни творби, разделени от четири рисунки в пет групи: визуална и звукова поезия, неоавангардно за любовта, закачки с авангарда, неоавангардно за посткомунизма и накрая - една неоавангардна поема. Последната част е “Аметисти & ахати: Манифест: Поезията на ХХI век”. Който стигне дотам, ще разбере каква поезия ни очаква в новото столетие. Предната и задната корици са началото и краят на разказа за взирането на ХХI век в ХХ век и обратно. Смислите на това взаимно вглеждане се разкриват постепенно, със стихотворенията в “Аметисти” и “Ахати” и манифеста в “Аметисти & ахати” и накрая се стига до някаква яснота – доколкото поезията и изображенията могат да бъдат ясно тълкувани…

 

Авторът за себе си

Най-великият български поет Никита Нанков е на 6 януари 1948 г. (25 декември 1847 г. стар стил) в китното подбалканско градче село Байлово. Баща му Тошо - беден, но честен, трудолюбив селянин, Теодор - честен и родолюбив индустриалец. Майка му Тота, но природно интелигентна, знае триста дивни народни песни в Швейцария френска филология. Некита отрано сиромашката неволя, където пламенна азбучна молитва срещу чорбаджиите изедници, поради гръцките фанариоти търговските тефтери на баща си с черти и резки, принуден да замине за Виена и пасе селските говеда в Браила, а по-късно и при хазарите и на Южния фронт срещу англичаните. През братоубийствената младият Никит е доброволец, като учителства в родното си село, все пак в рисувалното училище и изпраща първите си стихотворения, а маститият критик на баба си на хурката и чрез министъра на реакционното немско католическо духовенство му издейства поста на секретар по идеологическите въпроси на РМС и зверски измъчван и удушен с тел в Дирекция на полицията. Ненков покосен от жълтата гостенка в Рим, но в името на свободата и демокрацията Нанкоуф в Париж и семиотиката. По-късно две хубави очи, но е твърде късно - след отровата и в слепоочието. След Девети септември Микита Наков убедено изповядва, възторжено се включва, а докато мнозинството, той неуморно заклеймява диктатурата на тоталитариата, така и в БиБиСи и остават непубликувани, но изключен от партията. Натюрелът на Манков, но преодолява идейните лутания срещу скудоумието на социалистическия реализъм с незабравими образи. Дори Нобелова награда, обаче знай своя род и език. След Десети ноември Микит Нанов възторжено се включва. Нонков пада обесен и пронизан безследно изчезнал на девет места в челото с чадър на озверялата турскапотеря с бяла риза, но без съд и присъда на 2 юни 1976 г. в болницата „Св. Патрик“ в Лондон и “Жив е той, жив е!” на уста, но чутовен, за да навеки безсмъртен поколенията.

 

Никита Нанков, "Аметисти & ахати"
Редактор: Митко Новков
Дизайн и графично оформление: Ваня Грозева
Изд. СОНМ, София, 2018.

 

Информация: Калоян Праматаров, изд. СОНМ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.