"София куиър форум 2018": Родина за вагабонта в галерия "Васка Емануилова", София

03.11.2018
Снимка 1

Галерия Васка Емануилова представя

София куиър форум 2018:

Родина за вагабонта

Колекция Азбука, Боряна Венциславова, Вирон Ерол Верт,

Брус ЛаБрус, Барбара Хамер

Куратори: Мохамад Салеми и Патрик Шабус

09 ноември 2018 – 02 декември 2018

Откриване: 09 ноември 2018 от 18.00 часа

 

Събитието

За трета година галерия „Васка Емануилова” дава пространството си и партнира на София куиър форум – едно събитие, което цели да разшири обществения диалог по темата за различията,засягащи пола и сексуалността в България, и да даде глас на маргинални или заглушени теми и позиции в публичното пространство. Куратори на форума за 2018 г., чието заглавие и тема е „Родина за вагабонта“, са независимите художници, критици и куратори – Мохамад Салеми (Ню Йорк, Берлин) и Патрик Шабус (Виена, Берлин). Те се занимават с актуалния днес проблем за куиър мигрантите и бежанците в Източна Европа. Двамата създават изложба и поредица от събития, в които куиър бежанците се разглеждат по думите на Патрик Шабус като „двойно изключени (в политически и културен аспект) от собствените си общества и все още не са приети в обществото на приемащата държава”. Човешката сложност на тази позиция и търсенето на по-добър живот и равни политически и социални права се виждат в различни истории и художествени проекти на международно известни и добре представени автори, свързани с куиър проблемите, като Брус ЛаБрус, Барбара Хамер и Вирон Ерол Верт. Част от изложбата е и работата „Help (Помощ)” на Боряна Венциславова. Тя е метафора на цялостната ситуация, в която често се оказват мигрантите и бежанците и по-специално тези, определящи се като куиър.

Какво означава да живееш с куиър идентичност 

във време на дерегулации, усилващ се расизъм, национализми, увеличаваща се пропаст между богати и бедни, и в качеството на живот, и дискриминация? Без да дава категорични отговори на множеството въпроси или да защитава било то дясната или лявата политическа позиция по проблемите, „СКФ 2018: Родина за вагабонта” се опитва да даде възможност за съпричастност към конкретната човешка ситуация. Част от събитието е и проектът за публичното пространство „Постави се на мое място” на „Колекция Азбука” – артистичен колектив, създаден от двамата куратори. На фасадата на галерията, както и на различни други места в София са разлепени плакати, които разказват историята на куиър бежанец от Афганистан, който е избягал от сексуално насилие в родината си, но пристигайки в България, се оказва сексуално малтретиран в българските бежански домове за мигранти.

Дискусии

На 10 ноември във Фабрика Автономия, в рамките на „София куиър форум 2018: Родина за вагабонта”, ще се проведе разговор с един от участващите в изложбата автори – Вирон Ерол Верт и куиър теоретика Жоао Флоренцио, както и други гости. Тема на разговора ще бъде „Мястото и гласът на куиър мигранта в общите еманципаторни борби в Европа и света“.

 

  • Информация за цялото събитие, както и за София куиър форум може да намерите на https://sofiaqueerforum.org/bg, както и на - www.facebook.com/sofiaqueerforumБиографиите на художниците и кураторите са публикувани и на сайта на галерия „Васка Емануилова” – www.veg.sghg.bg

 

  • СОФИЯ КУИЪР ФОРУМ 2018: РОДИНА ЗА ВАГАБОНТА е подкрепен от фондация „Роза Люксембург“ – Югоизточна Европа, Награда за ново българско изкуство „Гауденц Б. Руф“, галерия „Васка Емануилова“ и The New Center for Research and Practice.

 

Накратко за кураторите

Мохамад Салеми е независим художник, художествен критик и куратор базиран в Ню Йорк, и е завършил магистратура по критически кураторски изследвания в Университета на Британска Колумбия. Негови работи са показвани в Ashkal Alwan’s Home Works 7 (Бейрут) и Witte de With (Ротердам). Негови текстове са публикувани в издания като e-flux, Flash Art, Third Rail и Brooklyn Rail, и е курирал изложби в Morris and Helen Belkin Art Gallery, Access Gallery и Satellite Gallery във Ванкувър, както и в Transit Display, Прага. През 2014 г. организира конференцията Incredible Machines. Кураторският експеримент на Салеми “For Machine Use Only” е включен в 11-тото издание на Биеналето в Гуангджу (2016). Понастоящем е съорганизатор на образователните програми на The New Centre for Research & Practice.

Патрик Шабус е независим художник, кинодеец и куратор базиран в Берлин, магистър по визуални изкуства от Академията за изящни изкуства във Виена. Показвал е свои работи в Haus der Kulturen der Welt (Берлин), Ars Electronica Festival (Линц), Künstlerhaus Wien и Grazer Kunstverein. Филмите на Шабус са участвали в международни фестивали като Anifilm, Animex и Animateka, Viennale, както и Vienna Independent Film Festival. Негови текстови са публикувани в engagée, Malmoe, и artmagazine.cc. От 2015 до 2018 г. е директор и куратор на проекта Mandelkern. През 2017 г. получава почетната награда на Академията за изящни изкуства във Виена.

 

На изображенията:

Барбара Хамeр, Моята бабушка: в търсене на украинските идентичности, 2001, видео, 53 мин, собственост на Барбара Хамeр и Electronic Arts Intermix (EAI), Ню Йорк

Боряна Венциславова, Help (Помощ), 2015, скулптура, 70х70 см, неон, пясък, алуминиева кутия; притежание на авторката

Постави се на мое място, Азбучна колекция, 2018, плакатна фасадата на галерията и из града, кадър от фасадата на галерия „Васка Емануилова”, фото Радостин Седевчев

Вирон Ерол Верт, Инджи Пасажи, 2017, скулптура, черна кожа, метал и стари ориенталски килими; изображението е притежание на Ела Байковска, OKNO studio

 

Информация: Маргарита Енева, галерия Васка Емануилова

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.