Колекция от емблематични творби на сюрреалиста Жорж Папазов (1894-1972) в галерия Форум, София

07.11.2018
Снимка 1

Галерия Форум, София

представя

Жорж Папазов (1894-1972)

Колекция от емблематични творби

12 ноември 2018 – 12 декември 2018

Откриване: 12 ноември 2018 от 18.00 часа

 

"Художникът живее чрез образи, с които редом с действителността – създава един друг свят, също тъй голям и тайнствен, също и реален и безкраен, както нашата Вселена. Между мечтата и действителността, между безкрайното и крайното съществува един въображаем Свят ... Изкуството изразява винаги едни и същи неща: Живота, Любовта и Непознатото. В моето собствено изкуство няма никакви правила. Всичко, което правя, е резултат от свободата."

Жорж Папазов

 

 

Изложбата

С гордост и вълнение искаме да Ви поканим на изложба, която сама по себе си е абсолютен връх в 20 годишната история на галерия ФОРУМ, а именно: ЖОРЖ ПАПАЗОВ (1894-1972) - колекция от емблематични творби. В експозицията ще покажем 15 картини, изпълнени с маслени бои, обхващащи всички периоди на великия художник. Голяма част от тях са били притежание на реномирани чуждестранни колекции и са участвали в редица международни изложби. Някои от творбите са били част от колекцията на Petit Palais Женева и са монографирани в каталозите на художника.

За екипа на галерията е огромно щастие да можем да представим колекция от произведения на категорично един от най-известните български художници, прославили България с таланта си.
 

Другите за него

След полуреалистичната-полустилна пластичност на първия метафизичен художник на века Джорджо Кирико, Жорж Папазов е първият сюрреалист, който придава убедителен органично постигнат стил на това голямо художествено направление, изпърво живописно-автоматичен, после геометрично-конструктивистичен и накрая „пулсиращо параболичен”. Това именно е новото, индивидуалното и приносното у него, че той през всичкото време се старае и успява да „стилизира” сюрреализма. С него в пътя на стилизацията тръгва Макс Ернст, но той изхожда от заниманията си с илюстрации върху природонаучни геологични, ботанични и зоологични материали, докато Папазов има особен инстинкт и способност да създава самостойно новаторски „картинни светове”.

Кирил Кръстев. Жорж Папазов, С. 1987, с.61 и с. 62

 

Биография на Жорж Папазов в Уикипедия тук

Картини на Жорж Папазов тук

 

Информация: Спартак Атанасов, директор на Арт център "Форум"

       гр. София, бул. "Васил Левски" № 93  А 

       www.artgalleryforum.net

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.