НАШАТА ЖИВОПИС В НОВИ НАСОКИ: Отражения на новата предметност в българското изкуство през 30-те и 40-те години на ХХ век

09.11.2018
Снимка 1

Софийска градска художествена галерия

представя

"Нашата живопис в нови насоки"

Отражения на новата предметност в българското изкуство

през 30-те и 40-те години на ХХ век

Куратори: Неда Живкова, Любен Домозетски

13 ноември 2018 – 10 февруари 2019

Откриване: 13 ноември 2018, вторник, 18.00 часа

 

Изложбата

„Нашата живопис в нови насоки” представя една посока на развитие на българското изкуство в първата половина на ХХ век. През 30-те и 40-те години художниците обръщат поглед към натурата, към реалността и модерния живот. Някои жанрове (натюрморт, пейзаж, портрет) придобиват значителна популярност, а стилът се ориентира към реалистичната художествена пластика. Тези процеси в нашето изкуство са в унисон с общоевропейски тенденции, които проникват в България главно чрез училите в чужбина български автори. В произведенията им се откриват в една или друга степен влиянията на различни направления, а едно от тях е възникналата във ваймарска Германия нова предметност. Трудно може да се каже, че новата предметност присъства категорично и добре обособено в изкуството от 30-те и 40-те години в България.

Най-силно свързан с немското движение е Кирил Цонев. Много по-често новата предметност се появява в стиловите решения в отделни творби и мотиви, в творчеството на различни автори, които изразяват социална ангажираност и интерес към новия начин на живот, свързан с модерния град, състоянията и забавленията, които той предлага. Именно поради тази причина откриваме по-скоро нейни отражения и защото тя прониква в една периферна за европейския художествен живот зона, тези отражения, появили се далеч от центъра, се характеризират с една особена своеобразност.

Четири тематични кръга

В изложбата са представени четири тематични кръга: „Новият живот на предметите”, „Модерният град”, „Пейзажът”, Лицата на града”.  Сред авторите освен добре познати художници като Кирил Цонев, Борис Елисеев, Вера Недкова, Васил Бараков, са и по-малко показвани творци като Асен Василиев, Тодорка Бурова, Карл Йорданов, Асен Дочев. Експозицията представя над 100 работи, две от които непоказвани и непубликувани досега, а също и слабо познати произведения.

В изложбата участват творби от фонда на СГХГ, на Националната галерия, на художествени галерии в страната и на частни колекции.

Научен консултант е проф. Красимира Коева. Към изложбата е издаден каталог, а програма от тематични лекции и срещи с кураторите дава възможност за допълнително задълбочаване на отделни теми от експозицията.

 

Наименования на творбите: 

Кирил Цонев (1896 – 1961), Портрет на Светослав Минков, 1939

 

Борис Елисеев (1901 - 1978), Рози 

Карл Йорданов (1905 - 1976), Портрет на жена

Васил Бараков (1902 – 1991), Натюрморт със саксия, 1938
 
Асен Василиев (1900 – 1981), Очакване, 1934

 

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

                                               


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.