Пловдив 2019: "Изложба за Йордан Радичков в експозиция "Мексиканско изкуство" през откриващия уикенд"

07.01.2019
Снимка 1

Градска художествена галерия Пловдив

представя

Йордан Радичков

"Неосветените дворове"

фотография

13 януари 2019 - 27 януари 2019

Откриване: 13 януари 2019 от 16.00 часа

 

През месец януари културната столица на Европа отдава почит на обичания български белетрист и драматург Йордан Радичков със серия събития, като специално за пловдивчани и гостите на града за първи път ще бъдат представени непоказвани досега фотографии от пътешествието на писателя до Сибир през 1964 година.

Черно-бяла фотография

На 13 януари от 16.00 часа в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градската художествена галерия ( ул. „Артин Гидиков“ №11, Стария град) ще се открие изложбата "Неосветените дворове“, организирана от издателство „Нике“ и Фондация „Пловдив 2019“. Черно-белите снимки разказват за срещите на автора с еленовъди и якути, за досега му със снежната пустош и тайгата. Благодарение на вълнуващото пътуване на Радичков из далечния Север се ражда едноименният му пътепис.

"Сибирски тетрадки"

Откриването на изложбата ще бъде придружено с представяне на книгата "Сибирски тетрадки", която съдържа записките на писателя от това необикновено пътуване и е единственият запазен документ за творческия му процес.  "Сибирски тетрадки" е вълнуващ, нередактиран текст, който в синтезиран вариант чертае книгата "Неосветените дворове" и представя живите и неподправени впечатление на Радичков от суровия  живот из сибирските земи. Проф. Инна Пелева ще представи текста по време на откриването на изложбата. Като добър познавач на литературното наследство на Радичков и съставител на издадените вече девет тома от поредицата "Събрани съчинения. Йордан Радичков" проф. Пелева ще води и разширен разговор за творчеството му на 19 януари от 14 часа в същата изложбена зала.

"Черказки хроники" - филм за писателя

От 14 часа на 13 януари ще се състои и безплатна прожекция в клуб Fargo на
документалния филм за Радичков „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков.

 

Проектът е част от официалната програма в Откриващия уикенд на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ и е посветен на 90-тата годишнина от рождението на писателя.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.