"Портрети" на Атанас Атанасов в галерия Резонанс Пловдив

16.01.2019
Снимка 1

Галерия Резонанс представя

Атанас Атанасов

Портрети

изложба живопис

17 януари 2019 - 12 февруари 2019

Откриване: 17 януари 2019 от 18.00 часа

 

Другите за него

„Чисто и светло, изкуството на Атанас като че ли е дошло от някаква идеална представа за свят, който живее по законите на пластическата и душевна хигиена – изкуство, съхранило спомена като сън от една иреална реалност, запазила светлината на човешката душевност и характер.”

Светлин Русев

„Изкуството на Атанас Атанасов се основава на фатумна привързаност към живота – това е един от лайтмотивите на неговата нова изява. Без преувеличение, тя бележи времето на неговия най-висок разцвет в портретното изкуство, осмислено, документално достоверно с обертонове на емоционални и мнемонични вълнения за хората, които обичаме като най-върховна ценност на земния живот.”

Кирил Попов

„С изкуството на Атанас ние се потапяме в един различен от заобикалящият свят – свят на чистота, светлина, прозрачност и същевременно конкретност.  Защото героите на тази изложба са конкретни личности, някои са сред нас, други са станали символ на духовна светлина и артистизъм, трети са просто модели от академията омръзнали на студентите преоткрити от специфичната гледна точка на автора.”

Светозар Бенчев

 

Накратко за автора

Атанас Атанасов е роден през 1964 в град Бургас. Завършва специалност живопис в курса на проф. Светлин Русев в НХА, София през 1991 г. Член е на СБХ от 1997 г. Работи в областта на живописта, рисунката, стенописта и илюстрацията.

Индивидуални изложби: Галерия „Арт – 36”, София; Галерия „Арена”, София; Галерия „Тракия”,  Пловдив; Галерия „Буларт”, Варна; Музей Боянска църква; Галерия „Неси”,  Бургас; Галерия „Трак Арт”, Пловдив; Празници на изкуствата  „Аполония”, Созопол; Национални есенни изложби, Пловдив, Галерия София Прес; Галерия Парк, Пловдив; Галерия Пролет, Бургас; Галерия Грита, София; Галерия Средец на Министерство на културата; Бургаска художествена галерия.

Участва в редица колективни изложби в България и зад граница – Канада, Франция, Италия, Гърция, Швейцария, Германия и др.

Носител на множество награди между които: lll награда за живопис от Международен конкурс за Миниатюра – галерия „Дел Белло”, Торонто, Канада – 1990 г.; Диплом за цялостно представяне от lll биенале на малките форми, Плевен – 2006 г.; Наградата на галерия „Станислав Доспевски” от националната изложба „Левски и времето” – 2007 г.; Наградата за живопис от биенале за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето” Бургас 2008;  Първа награда от национален конкурс  “Българката на 21 век” 2008-СБХ и Красная линия.

 

Информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.